Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Svenskarna spelade hockeymatch under dödsskjutningar och upplopp

Våldsamheter och uppror fortsätter i Kazakstan. Mitt under oroligheterna spelade KHL-klubben Baryn Nur-Sultan match mot Metallurg Magnitorsk, där flera svenskar fanns med.
– Just den dagen visste vi ingenting, säger Jakob Lilja till Sportbladet.

Runt om i Kazakstan råder uppror på gator och torg, anledningen är att priset på gas har chockhöjts i landet. Sammandrabbningar mellan polis och demonstranter har lett till att flera mist livet. Landets president, Kasym-Zjomart, har gett styrkorna lov att skjuta demonstranter om det behövs.

”De som inte ger upp kommer elimineras”, har han sagt under ett tal till nationen enligt AP.

Spelade hockeymatch under upploppen

Mitt i oroligheterna spelades en hockeymatch mellan KHL-lagen Baryn Nur-Sultan och Metallurg Magnitorsk. På trettondagsafton möttes de båda lagen i landets huvudstad Nur-Sultan och på banan fanns flera svenskar: Linus Hultström, Eric Martinsson, Olle Alsing, Jacob Berglund och Jakob Lilja.

– Just den dagen visste vi ingenting förutom att det var upplopp i Almaty (Kazakstans största stad). Så den dagen var en vanlig matchdag där vi bara var på hotell och sen åkte till match och spelade sen fick vi snabba oss hem för att vara hemma innan 23.00, skriver Jakob Lilja i ett sms till Sportbladet och uppger att internet i landet är svajigt.

Ligan får kritik

Enligt KHL:s regelverk ska matcher skjutas upp vid sådana omständigheter, men matchen spelades ändå vilket lett till att ligan har fått kritik. Lilja berättar att svenskarna mår bra, men att de inte har hört något om uppskjutna matcher.

– Det enda vi fått höra är att nästa hemmamatch har blivit flyttad till Kazan i stället för hemma, säger han till tidningen.

På frågan om hur läget i landet är svarar Lilja:

– I Nur-Sultan har det varit ganska lugnt, tycker jag. Det har varit en konstig känsla utan internet bara, för man vet inte vad som händer kring laget eller vad som händer i landet. Det har varit utegångsförbud mellan 23.00 och 07.00. Men i dag åker vi till Ryssland i tolv dagar på road trip, skriver Jakob Lilja.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.