Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Svenska JVM-spelare avstängda

Fem spelare och tre coacher stängs av efter agerandet efter finalförlusten mot Kanada under JVM i vintras. Bland spelarna finns Frölundas Rasmus Dahlin och Lias Andersson.
– Vi ska diskutera frågan om en eventuell överklagan, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till GP.

Efter finalförlusten mot Kanada under JVM i vintras visade de svenska spelare stor besvikelse. Bland annat kastade Lias Andersson upp sin medalj på läktaren. Nu straffas fem spelare och tre av ledarna då de anses brutit mot Internationella ishockeyförbundets regler genom sättet de uppträdde efter finalförlusten.

Lias Andersson, Sveriges kapten under turneringen straffas hårdast och stängs av fyra matcher under JVM 2019. För Rasmus Dahlin gäller avstängningen två matcher under U18-VM 2019.

De andra spelarna som bestraffas är Axel Jonsson Fjällby, Jesper Boqvist och Olle Eriksson Ek som alla tre stängs av två matcher under JVM 2019.

– Vi visste om att några felat och gjort saker vi inte står bakom och vi visste att det pågick en utredning ledd av IIHF:s disciplinnämnd men nu när vi fick beslutet tycker vi att det är ett väldigt hårt straff, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till GP.

Andersson, Boqvist och Jonsson Fjällby är överåriga för JVM 2019 och Dahlin för U18-VM 2019.

– Vi har noterat det och måste titta närmare på det men det ser ut som att för fyra av de här fem spelarna är det turneringar som de ändå inte skulle kunna bli föremål för, säger Larsson.

"Diskutera frågan om en eventuell överklagan"

Förbundskapten Tomas Montén stängs av från att leda laget under de tre inledande matcherna under JVM 2019 och de assisterande coacherna Nizze Landén och Henrik Stridh stängs av två matcher var under turneringen.

Utöver avstängningarna döms Svenska ishockeyförbundet enligt Anders Larsson till böter på motsvarande ca 270 000 kronor.

Enligt Larsson kan det bli frågan om en överklagan av straffen från Svenska ishockeyförbundets sida.

– Vi behöver i lugn och ro smälta intrycken av det här beskedet och när vi har förbundsstyrelsemöte i helgen diskutera frågan om en eventuell överklagan.

Larsson är dock tydlig med att förbundet inte står bakom de ageranden som lett till avstängningarna.

– Vi förväntar oss av våra spelare och ledare att man respekterar de ceremonier som finns och har respekt för motståndarna även om man förlorar. Lika roligt som det är att vinna lika respektfullt måste man kunna hantera ett mästerskap och sina motståndare om man förlorar så det är bara att konstatera att vi har mer att göra på det här området.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.