Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Tjeckiens Tereza Vanisova och den svenska målskytten Olivia Carlsson under VM-premiären i Kanada.

Svensk succé i VM-premiären

De svenska Damkronorna vann över Tjeckien i VM-premiären med 3-2, efter ett avgörande mål i slutsekunderna.

-Vi är naturligtvis väldigt glada över att vi fick alla tre poängen med oss, säger förbundskapten Leif Boork till TT efter matchen.

Det var en jämn premiärmatch mot Tjeckien för Damkronorna i VM-turneringen i Kanada. Efter ett avgörande mål av Olivia Carlsson i slutsekunderna blev det 3-2 (0-0, 1-1, 2-1) till Sverige.

Petra Herzigova inledde målskyttet i mitten av den andra perioden och gav Tjeckien ledningen, innan Sabina Küller kvitterade i slutet av andra i boxplay, spel fyra mot fem.

1.22 in i den tredje perioden var Hanna Olsson framme och gav Sverige ledningen med 2-1. I mitten av perioden kvitterade Aneta Ledlova innan Olivia Carlsson satte det viktiga 3-2-målet i slutsekunderna.

-Sett över hela matchen så tycker jag att det är ett rättvist resultat, men självklart är vi glada och tacksamma för att vi kunde avgöra den sent, säger Boork. -Jag tycker att vi gör en fullt godkänd match. Vi gör till och med en riktigt bra match mot en ganska teknisk motståndare som är klart bättre än vad folk tror, även om de är nykomlingar, fortsätter han.

Anna Borgqvist utsågs till matchens lirare och Boork vill även lyfta fram Emma Eliasson och målskytten Olivia Carlsson

-Hon hade bara gjort ett mål på 46 landskamper tidigare, så det här var ju rätt så överraskande att det var hon som gjorde målet, ett jättefint slagskott som gick in, säger han.

Matchen mellan gruppmotståndarna Schweiz och Japan slutade 4-2 till Schweizarna. Damkronorna möter Japan på onsdag.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.