Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Superstjärnan får Victoriastipendiet

Henrik Lundqvist tilldelas årets Victoriastipendie, NHL-målvakten kommer att motta priset från kronprinsessan själv. – Känner en stor tacksamhet och stolthet, säger han.

Victoriastipendiet har delats ut varje år sedan 1979 och ges till den idrottskvinna eller man som har stått för årets bästa idrottsprestation. Tidigare vinnare är bland annat Ingemar Stenmark, Henrik Larsson. I fjol gick priset till Sarah Sjöström.

Årets vinnare är New York Rangers målvakt Henrik Lundqvist med motiveringen:

"Henrik Lundqvist är Sveriges främsta ishockeymålvakt genom tiderna. Han har under en följd av år varit en av New York Rangers största stjärnor. Henrik Lundqvist är den vinstrikaste målvakten i föreningens historia och den målvakt som har spelat flest matcher i Rangers. Inte mindre än fem gånger har han varit nominerad till NHL:s bästa målvakt. Hans framgångar i Tre Kronor har resulterat i ett OS-guld, tre OS- och VM-silver. Dessutom har han varit uttagen i såväl OS, VM och NHL:s All Star Team."

– Jag fick veta det häromdagen och det är ju en otroligt fin skara av idrottsmän och idrottskvinnor som man nu ansluter till. Det är så klart jättekul att få vara med på den listan, säger Lundqvist till Expressen.

Lundqvist, som just nu befinner sig i Göteborg ska, vet hur han ska fira.
– Jag ska gå på Håkan Hellström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.