Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

"Superagenten" vill se Dahlin som nummer ett

Superagenten Don Meehan, 66, är i Göteborg. För att kolla till Rasmus Dahlin, förstås. – Han är en väldigt stark kandidat till att bli vald som nummer ett, säger amerikanen.

Inklämd mot en vägg i gymmet nere i Wallenstamshallen ligger Rasmus Dahlin. Matchen mot Mora i SHL är vunnen och 17-åringen är fortfarande röd i ansiktet av ansträngningen.

Han stretchar ut den långa kroppen. Långsamt och noga, allt för att vara redo till nästa träningspass.

På läktaren i Scandinavium har världens mäktigaste spelaragent suttit och sett på.
För det är så han omnämns, Donald E Meehan. Den 66-årige amerikanen startade för 37 år sedan Newport Sports Management och har sedan dess sett draftettor komma och gå.

– Rasmus kommer inte vara den första från oss som går som nummer ett. Om han nu gör det, säger Don Meehan.

Dahlins chock: "Oh, jävlar"

När kanadensiska TSN, The Sports Network, bad tio av de allra största NHL-scouterna att ranka den kommande draften hade nio av tio en kille från HC Lidköping som nummer ett.
Såna siffror har varken Sidney Crosby eller Auston Matthews varit i närheten av – och det märks på uppslutningen i Göteborg.

Till Dahlins premiärmatch för säsongen är sju representanter från Newport samlade. Tre spelaragenter från Kanada, tre verksamma i Sverige – och så president Meehan, förstås.

Själv njuter huvudpersonen.

– Oh, jävlar. Jag visste om att vi skulle väg och käka med agenten, men inte att det var så många här … det var kul!

Don Meehan förklarar:

– Vi har regelbundna besök i varje hockeyområde, men den här gången hade vi möjligheten att se Rasmus Dahlins premiärmatch för säsongen.

Och ditt intryck?

– Jag tycker att han spelade bra. Han är uppenbarligen en mycket skicklig spelare, väldigt begåvad. Jag är också glad att hemmalaget vann. Det var tight, men det var bra för hemmapubliken med en övertidsvinst …

"Vi är välkända inom branschen"

Till dagens stjärnor i Newport hör exempelvis Henrik Lundqvist, Erik Karlsson, Steven Stamkos och Mats Zuccarello Aasen. Sedan tidigare har exempelvis Nicklas Lidström och Chris Pronger, bägge invalda i Hall of Fame i Toronto, funnits med i samma stall.

Det är ett fint sällskap som Rasmus Dahlin hamnat i.

– De vet vad de håller på med. Det kändes bra när jag väl valde dem, säger Dahlin.

Annars var det rätt upprört hos konkurrerande agenter när Dahlin valde just Newport. De tre svenska Newport-agenterna Erik Ryman, Björn Rockström, och Lars Cederström fälldes alla i Disciplinkommittén för agerandet runt kontrakteringen av talangen. 

Det blev 25 000 kronor i böter vardera – och det kan sättas i relation till att Newport i framtiden kommer att få in runt fem procent av Rasmus Dahlins intäkter.

Det kan alltså handla om 25 miljoner kronor – om Dahlin en gång i tiden skriver ett kontrakt värt 500 miljoner …

– Vi är välkända inom branschen – och vi har representerat svenskar i många år nu. Jag tycker att vi har haft stora framgångar och fått ett bra rykte. Det är därför vi har fått chansen att ta hand om stora spelare från Göteborg, säger Don Meehan.

En stark kandidat till förstavalet

Genom åren har superagenten besökt Scandinavium ett antal gånger – och gillar alltid vad han ser.

– Jag har varit här många gånger, men det är alltid lika trevligt. Jag gillar Göteborg.
På läktaren i arenan sitter den här kvällen nästan hela familjen Dahlin: Mamma Åsa, pappa Martin och storebror Felix, 19 år, följer alla nummer 26 i grön tröja med blicken.

– Vi hade en chans att träffa familjen också, så det gjorde vi. Det var fint. De vill alla åka över och se Rasmus i draften till sommaren, berättar Donald Meehan.

Tror du personligen att Rasmus kommer att draftas som nummer ett?

– Det här årets spel kommer förstås att spela en stor roll. Han har som väldigt ung spelat för Sverige i JVM, så han har en redan en närvaro i vår industri. Och ja, han är en väldigt stark kandidat till att bli vald som nummer ett, svarar Meehan.

Vem kommer att utmana Dahlin om förstaplatsen?

– Det finns en rysk spelare som spelar i Barrie Colts i OHL. Andrej Svechnikov, en forward. Han spelar dock i en juniorliga och Rasmus spelar bland män. Det är en stor skillnad. 

Talangens driv – en framgångsnyckel 

Dahlin hoppar upp på en träningscykel i gymmet.

– Jag försöker alltid göra nåt efter matcherna. Är det inte stretching så blir det nåt annat … det är vad jag själv känner inför nästa match, förklarar Rasmus.

Till slut är han ensam kvar. Den driften kan ta honom långt.

– Jag tror inte det är nån skillnad på spelarna. Om du väl är framgångsrik i NHL, eller tar dig dit, så är du en spelare som är väldigt hängiven, som är väldigt driven. Du har mål som du vill uppnå. Det spelar ingen roll om du är svensk, finsk, kanadensisk eller amerikansk … för människor som lyckas är de som väldigt hängivna till sporten, säger Don Meehan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.