Sundström: "Det har varit en dröm ända sedan man var liten"

För tio år sedan följde en då 13-årig Johan Sundström Frölundas senaste final. Nu är det han som fansen följer och som de unga killarna drömmer om att bli. – Det har gått väldigt fort de här åren, säger han.

ANNONS
|

Johan Sundström var en stor talang tidigt och draftades 2011 av New York Islanders som spelare nummer 50 för den årgången. Tiden i USA blev ingen jättehit för Sundström som fick elva NHL-matcher under 2013-14 innan det blev spel i AHL. Sundström tröttnade och valde att flytta hem till Frölunda till den här säsongen – något som han nu belönats med en finalplats för.

– Trodde och trodde … vi hade som målsättning att ta oss till finalen. Sen vet man att det är en lång väg att gå men jag tycker att vi har hanterat våra motståndare och motgångar bra genom att komma tillbaka till den spelplan vi har haft. Det känns fantastiskt kul och man är väldigt förväntansfull för vad som komma skall. Detta är ju en dröm man haft sedan länge, men vi är inte klara ännu, säger Sundström.

ANNONS

Tio år sedan senaste finalen, känner du av pressen?

– Det ska vara lite press. Senast satt jag väl på läktaren som liten junior, jag såg även laget ta guldet 2005. Det har gått fort de här tio åren, Frölunda blir ju alltid påminda om att de ska vinna varje år men det är lättare sagt än gjort.

Vem var idolen för dig, för tio år sedan på läktaren?

– Det var Magnus Kahnberg. Jag fick hans klubba någon gång och då blev det ju min kille att kolla på. Sen tyckte jag att han var lite unik som spelare. Bra skott, bra händer, högerskytt. Jag såg lite av mig själv i honom.

Nu är du idolen för många juniorer?

– Det hoppas jag att jag är. Jag försöker vara en förebild och visa vad jag går för så det ger mig bara positiva känslor.

I finalen ställs Frölunda mot Skellefteå. De senaste årens dominanter i svensk hockey – men Frölunda har plusstatistik när lagen mötts.

– Det ger ju en liten trygghet för spelare och ledare. Vi vet hur vi blivit framgångsrika mot Skellefteå men i en final kan allt hända. Det kommer att handla om att vinna sin kamp och vi ska göra allt för att vinna.

ANNONS

Hur ser du på Skellefteå som motståndare?

– De är väl värda sin finalplats. Det blir ju ettan mot tvåan som gör upp och det känns rättvist på något sätt. Sen är Skellefteå den svåraste uppgiften, vi har kvar att knäcka den svåraste nöten. De har ju en uppsida rent offensivt kontra tidigare motståndare, sen var både Luleå och Djurgården lite tyngre försvarsmässigt, lite fulare, lite gruffigare än Skellefteå är på pappret. Men vi har knäckt de tidigare under säsongen och vi ska göra det igen.

ANNONS