Succéstart för svenska NHL-rookien

Joel Eriksson Ek har fått en drömstart på NHL-karriären i Minnesota. Inatt gjorde svensken tre assist när laget slog Boston. – Precis som alla andra som spelar hockey är det detta jag drömt om sedan jag var liten, säger 19-åringen till Sportbladet.

|

Den förre Färjestadspelaren har fått en minst sagt flygande start sedan han flyttades upp från Minnesotas farmarlag. I lördags gjorde han sitt första NHL-mål och i nattens möte mot Boston som Minnesota vann med 5-0 stod han för tre assist.

– Jo, det har börjat rätt bra. Puckarna studsade med mig i den här matchen och det var förstås roligt, säger han till Sportbladet.

19-åringen har också på kort tid skapat stort förtroende hos tränaren Bruce Boudreau och har redan flyttats till tredjekedjan i laget.

- Det är verkligen inte illa, tre assist från honom, bra gjort. Vi behövde det och han gjorde ett bra jobb. Jag är imponerad av att en 19-åring klarar det, sa tränaren till klubbens hemsida.

Däremot får kanske svensken vänja sig vid ett nytt namn "Ekker".

- Jag kunde inte ens få ur mig hans namn. Jag kallade honom Yool,Joel,Ekky, Erik. Sedan ropade någon ett namn och det kommer antagligen fastna, sa Boudreau till Minnesota Star Tribune.

Crosby tillbaka

Pittsburghs storstjärna Sidney Crosby åkte på en hjärnskakning inför säsongsstarten och missade de sex första matcherna. I säsongsdebuten, mot Florida, presenterade ha sig direkt. Han gjorde Pittsburghs första mål i andra perioden och var delaktig i vändningen från 0–2 till 3–2. Carl Hagelin svarade för Pittsburghs 2–2-mål och Eric Fehr satte det avgörande målet.

-Jag har en del att jobba på när det gäller tajming och utförande, men det var väntat eftersom jag mest tränat på egen hand, säger Crosby till nhl.com.

Patric Hörnqvist hyllade sin lagkapten:

-Han är världens bästa spelare och gör uppenbarligen mycket bra för vårt lag, säger Hörnqvist till Reuters.

Två svenskmål inte nog

Arizonas Oliver Ekman-Larsson gjorde två mål på sex minuter i matchen mot New Jersey. Men han var inte ensam om sin tvåmålsbragd. Både Travis Zajac och Taylor Hall gjorde två mål vardera och Arizona förlorade med 3–5.