Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Succéns baksida – överflödets förbannelse

En välsignelse, säger Roger Rönnberg om juniorsuccén i Frölunda. Men jag är inte säker på att alla håller med. Ibland blir det också en förbannelse. En överflödets förbannelse.

Samtidigt som Frölunda har chartrat en egen kärra till flygplatsen Kallax i Luleå så sitter antagligen två unga spelare och tittar avundsjukt på ungefär 27 mil därifrån.

I Umeå sitter nämligen Jakob Stenqvist och Jacob Peterson i allsvenska farmarlaget Björklöven. Duon är utlånad för att få speltid mot män, bli hårdare i kroppen och ta nya steg på utvecklingskurvan.

Stenqvist är draftad av Dallas Stars i den sjätte rundan 2016 – och kontraktet med Frölunda går ut i april 2019. Han har spelat två SHL-matcher för 031–gänget – och varit utlånad till Umeålaget resten av tiden.

Det kan knappast vara så spelare eller agent tänkte när kontraktet skrevs på.

Samtidigt har Stenqvist, som är spelskicklig och matchas i första backpar i allsvenskan, fått se Frölunda sent inför säsongen värva både Anders Grönlund och nu senast Jacob Moverare på backplats.

Tar vi Jacob Peterson är han också draftad av Dallas Stars – men även han utlånad hela säsongen till Björklöven. Där spelar 19-åringen i fjärde kedjan.

Ingen av spelarna kommer på tal när Frölunda drabbats av skador i massor.

De har sin plan – och den är i allsvenskan.

SAMTIDIGT PLOCKAR ALLTSÅ Frölundas coach Roger Rönnberg med sig fyra juniorer till Coop Norrbotten Arena. 17-årige Karl Henriksson från Mörrum får chansen att göra SHL-debut som extraforward, medan Samuel Fagemo, Linus Nässén och Lucas Raymond tagit ”ordinarie” platser den här kvällen.

Det är en välsignelse, förstås – men också en överflödets förbannelse.

Den förbannelsen har också drabbat spelare som Kalle Miketinac (utlånad till allsvenska Karlskrona) och även stortalangen Kristian Vesalainen, som förra säsongen gav upp och flyttade hem till Finland.

I Liiga, först för HPK och sen i Kärpät, hittade han utvecklingen – och har i höst, rätt överraskande i mina ögon, tagit en plats i Winnipeg Jets NHL-lag.

NÄR FRÖLUNDAS SKADELISTA reduceras så kommer det att finnas för många backar i truppen. Vem kommer att lånas ut?

Filip Westerlund har problem med en axel, men andrarundevalet för Arizona Coyotes fick förra säsongen stå tillbaka för Rasmus Dahlins magiska utveckling.

Nu hamnar han i skymundan av både kvällens målskytt Gustav Lindström (första målet i SHL!) och nämnde Moverare, två spelare som redan har NHL-kontrakt – men valt att utvecklats i Göteborg.

Återigen, överflödets förbannelse.

Och hur ska skickliga juniorbackarna Filip Hasa och Leon Lerebäck få chansen när så många är före i kön?

DET FINNS EN filosofi att minst två juniorspelare ska ta sig upp i A-laget under varje säsong. Jag tror att det kan bli fler än två den här gången.

Samuel Fagemo, Linus Nässén och Lucas Raymond borde innan grundserien är över ha passerat 100 spelade SHL-minuter med en indian på bröstet.

Så pass bra är den trion.

TILL SIST: Johan Gustafsson! Målvakten har lyft sig oerhört den här säsongen. Magisk stundtals i Luleå.

Plus

FHC-koppling, Den här SHL-kvällen gör Spencer Abbott, Sebastian Collberg och Lukas Bengtsson mål i SHL. Alla har spelat i Frölunda.

Minus

PP. Frölundas spel i numerärt överläge har fortfarande sina brister. Det ser fantasilöst och segt ut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.