Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Succékedjan skojade med Österrike

Tre Kronor skojade bort nykomlingen Österrike i VM-hockeyn med 7–0 och tog fjärde raka segern. Roligast hade förstakedjan som gjorde fyra mål och åtta poäng. Rickard Rakell blev tvåmålsskytt.

Förstakedjan har lekt hockey i VM i Royal Arena och det fortsatte så även i matchen mot Österrike.

På fyra matcher har nu Stockholmstrion med Rickard Rakell, Anaheim, Mattias Janmark, Dallas, och Mika Zibanejad, New York Rangers, öst in suveräna 23 poäng.

Hetast i trion är Rakell, två mål och en assist mot Österrike, som står på mäktiga tio poäng, fem mål och fem assist.

Ingen VM-svensk har gjort mer än 14 poäng de senaste 42 åren. Den senaste i 14-poängsraden var William Nylander i fjol då Tre Kronor vann VM-guld. Då svarade han för sju mål och sju assist.

Bröt måltorka

Det fanns fler som klev fram.

Växjös guldmakare Elias Pettersson saknades på grund av sjukdom och Adrian Kempe, Los Angeles, tog hans plats i andrakedjan.

Kempe gjorde sitt första landslagsmål i sin sjätte match efter debuten i samband med Sweden Hockey Games.

Kempe har slagit igenom i NHL den här säsongen med 16 mål och 37 poäng, men avslutade säsongen med en lång måltorka. 1–0-målet i powerplay i Royal Arena var hans första efter 38 mållösa matcher i rad i NHL, Stanley Cup, VM-genrep och själva VM.

Det var i princip spel mot ett mål för ett svenskt lag som gjorde lite som det ville.

Janmark och Rakell kombinerade sig fram till 2–0 där den förstnämnde kunde avsluta i tomt österrikiskt mål.

– Det är roliga spelare att spela med. Det är ett gott tecken att vi luckrar upp deras försvar men det kommer att se annorlunda ut senare i turneringen, sade Janmark till TV3.

Två av Rakell

Rakell gjorde 3–0 på liknande sätt i numerärt överläge i början av andra sedan Zibanejad slagit den öppnande passningen.

Sedan bröt skarpskytten från Anaheim en felpassning, lurade bort tappre österrikiske målvakten David Madlener och lyfte in 4–0 med en backhand.

Gustav Nyquist gjorde ett vackert mål fram till 5–0, framspelad av Kempe. I sista perioden lirkade Mika Zibanejad in 6–0 och Magnus Pääjärvi sköt 7–0.

Anders Nilsson vaktade kassen för andra matchen i rad och är fortfarande hundraprocentig.

– Vi börjar lite mer trevande än tidigare men sen tycker jag att vi varvar upp. Vi byggde upp det byte för byte och hade en hel del bra aktioner, sade förbundskaptenen Rikard Grönborg.

Sverige gick upp i ledning i gruppen, tre poäng före Ryssland som har en match mindre spelad. Nu är Tre Kronor spelledigt i två dagar innan Slovakien väntar på lördag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.