Stor dramatik mellan Frölunda och Malmö – vann efter straffar

Niklas Rubin, 26, har haft en tuff säsong. Mot Malmö storspelade målvakten och blev stor hjälte. En insats som betydde mycket för både honom själv men framförallt för laget.
– Den här segern ger självförtroende, säger han.

ANNONS
|

Ingen kan ha missat den succé som Matt Tomkins gjorde efter att han anlände till Frölunda i höstas. Hyllningarna avlöste varandra och kanadensaren imponerade så pass mycket att han fick en plats i Kanadas OS-lag.

För hans konkurrent, Niklas Rubin har säsongen varit en riktig berg-och-dalbana.

Där han inte fått det att stämma.

Från fjolårets fina insats som gjorde att han belönades med en plats i Tre Kronor.

Men mot Malmö fick han jubla.

Och som han jublade.

Det blev 32 räddningar och 96.97 i räddningsprocent.

Efter att han tagit båda Malmös straffar fixade han segern till Frölunda. En efterlängtad sådan. För efter att Spengler Cup ställdes in hade Frölunda bara tagit fem poäng på de sex senaste matcherna.

ANNONS

LÄS MER:Ludwig Persson blev historisk i Frölunda – ska nu ta chansen

Sett till en formtabell från 1 december var det en blygsam tolfte plats för Niklas Rubin och hans lagkamrater.

– Den här segern ger självförtroende! Vi har inte spelat på länge och har lite att ta ifatt för det går fort att tappa det. Det har känts som försäsong i tre veckor nu och nu blir det tvärtom med tre-fyra matcher i veckan. Därför var det skönt att knipa vinsten här, säger han.

Ett uppehåll verkar ha varit framgångsreceptet för dig?

– Haha! Tydligen ... jag var spelsugen idag!

Vad betyder den här insatsen för dig?

– Självklart är jag nöjd och det är jäkligt skönt. Det hjälper självförtroendet och det är extra skönt att vi tog två poäng.

Segern mot Malmö satt hårt inne – men betydde desto mer

Mot Malmö var det Andreas Borgman som satte första pucken i den tredje perioden innan Carl Söderberg kvitterade. Det målet ledde alltså till förlängning och straffar där både Theodor Niederbach och Ryan Lasch hittade rätt bakom Oscar Alsenfelt.

Efteråt var Roger Rönnberg nöjd med en del.

Missnöjd med lite annat.

– Vi har ett bra försvarsspel, det är bra energi av killarna och vi jobbar hårt för varandra. Det är en bra första period och sedan mattas vi lite. Anfallsmässigt tycker jag att vi spelar för mycket ute i sargerna för att jag ska vara nöjd. Överlag är det dock en bra första match med tanke på att vi inte varit igång på 20 dagar. Vi behöver komma in i matchtempo nu, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Två dagar av kaos – så gick det till när Frölunda kastade nya loggan i papperskorgen

Hur viktigt var det att börja med en seger efter uppehållet?

– Det tror jag är bra. Det är jättebra för killarna som vill oerhört mycket idag och vi har jobbat hårt under breaket här för att vara så bra som möjligt i den viktigaste delen av säsongen.

Niklas Rubin hyllas – av Roger Rönnberg: ”Han stred som en tiger”

En som verkligen visade att han vill mycket var Andreas Borgman. Inte bara för målet utan även för att han landade på 24:43 i speltid.

– Han tar den istiden. Han kliver fram och visar att han ska ha den, säger Roger Rönnberg.

LÄS MER:Spelet bakom – när Frölunda bytte ut sin välkända indian

Andreas Borgman i all ära.

Den stora hjälten för Frölunda var dock Niklas Rubin.

Och berömmet kommer ifrån Roger Rönnberg.

– Att han kunde plocka fram den där gamla Tommy Salo-räddningen på straffarna var fantastiskt kul att se. Han stred som en tiger idag,

Niklas Rubin själv om räddningen.

– Det handlar om självförtroende, annars hade jag inte gjort den. Det är ett millisekundsbeslut och när man har lite självförtroende är det enklare. Du tänker inte så mycket utan det bara sker, säger han.

LÄS MER:Därför förlänger Frölunda med Jacob Nilsson – trots mardrömsskadan

Något annat att ta med sig från den här matchen?

Jo, för när pucken släpptes och Joel Lundqvist vann tekningen gjorde han i samma sekund sin 1 000:e match i SHL. Något som bara tre spelare lyckats med tidigare, Jan Sandström, David Petrasek, Karl Fabricius var de andra tre.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS