Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Stannade i Frölunda - glänste i Tre Kronor

Henrik Tömmernes, 26, stannade i Frölunda – och fick chansen att glänsa i Tre Kronor. – Det känns det jättebra att jag är kvar, säger backstjärnan.

Finland: 2
Sverige: 4

Frukosten hade knappt hunnit landa i magsäcken innan Tre Kronor, efter bara två spelade matcher, säkrat titeln i Channel One Cup. Det ryska hockeyförbundet firar 70 år, men redan innan lunch hade alltså ett blågult lag pajat feststämningen i Moskva.
4–2 mot Finland, förbundskapten Rikard Grönborgs första turneringsvinst – och Sveriges tredje titel i Izvestija (numera Channel One Cup), sedan starten 1967.

Frölundas Henrik Tömmernes stod över segermatchen mot Ryssland i torsdags, men mot Finland fick han massor av ansvar. Bland annat med spel i powerplay.

Och när Tre Kronor redan snott åt sig ledningen med 2–0, efter mål av Erik Gustafsson och Alexander Bergström, var det dags för Tömmernes att hamna i protokollet.
Först lirade han snyggt fram Färjestads Magnus Nygren, som pangade in 3–0. Därefter sköt Frölundas bäste poängplockare ett skott som Patrik Zackrisson petade in returen på. Det betydde 4–1, som till slut blev 4–2.
– Kul! Det känns skönt att få förtroende och att vara med och bidra, säger Henrik Tömmernes nöjt.

På söndagen väntar Tjeckien – och då får backen sällskap på isen av en annan Frölundaspelare. Johan Gustafsson får förtroendet i målet.
Och ingen av dem döljer sin dröm:
Att ta sig till NHL.
– Jag åker inte på vad som helst. Jag vill helst känna att det finns en chans att spela i NHL, säger Henrik Tömmernes.

Han var kanske ligans bäste back när Frölunda vann guldet i april – men blev ändå kvar i laget när resten av backarna flyttade till nya klubbar i NHL, KHL och SHL.
– Så här i efterhand känns det jättebra att jag är kvar. Jag tycker att jag har lyft spelet mot i fjol. Jag ser bara framåt – och ska fortsätta att göra det bra ... Jag är fri från Vancouver Canucks – och det är bra för mig. Kanske nappar något lag och ger mig en bra chans. Att göra det bra i Frölunda och visa upp mig i Tre Kronors matcher stärker förstås mina chanser. Det är det jag hoppas på.

Vad krävs för att du ska ta chansen? Envägskontrakt och en vilja att satsa på dig?
– Envägs hade förstås varit toppen och drömmen – men det är svårt. Då ska du spela i ett VM och göra det bra. Känslan i mig själv är att de ska tro på mig, säger Tömmernes.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.