Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Stadsarkitektens utspel mot arenaplanerna: "Ganska banalt"

En handfull fastighetsjättar har erbjudit sig att ta hand om byggnationen av den nya multiarenan i Göteborg. Stadsarkitekt Björn Siesjö är dock tveksam till förslaget. – Det här är nog mest ett utspel med avsikt att synas i mediebruset, säger han till GP.

Det finns en politisk enhet om att bygga en ny multiarena i Göteborg. Och nästa höst är det planerat att utredningen av ärendet ska vara klar. Redan nu har dock en bolagsgrupp med etablerade aktörer som Platzer, Skanska, Wallenstam och HSB öppnat för att de är villiga att ta hand om projektet. Villkoret är att om bolagen tilldelas mark mellan Valhalla och Ullevi, för att bland annat bygga bostäder och hotell, finansierar konsortiet den nya multiarenan. Ett lukrativt erbjudande kan det tyckas - men stadsarkitekt Björn Siesjö menar att det är mycket i utspelet som är otydligt. 

– Det som den här gruppen byggare säger är ganska banalt. Det beror ju helt på vad de vill ha betalt för att göra det, säger han till GP. 

Han fortsätter: 
– Ingen vill ge staden en arena gratis, det vill inte Skanska, Platzer och gänget heller. De är så klart ute efter att göra en bra affär. 

LÄS MER: Högre hyra kan bli tufft för Frölunda

Stadsarkitekten ställer sig positiv till ett arenabygge och han tycker att marken mellan Valhalla och Ullevi skulle vara en lämplig plats att upplåta för en sådan byggnation. Men han tycker att staden, oavsett vem som har hand om projektet, ska ha i åtanke att det är en förlustaffär. 

– Det kostar kanske tre miljarder att bygga den här arenan. Hälften av det kastar du direkt i sjön, det kommer du aldrig kunna täcka upp, åtminstone inte i det korta perspektivet. Sedan finns det dock massvis av positiva aspekter för staden med att bygga en arena, så beslutet att göra det är säkert rätt. 

Marken som bolagsgruppen vill bli tilldelad är av den exklusivare arten. 

– Det skulle nog kunna vara på omkring 15 000 kronor/kvadratmeter byggrätt. Men säg då att man bygger på höjden och att vi har en exploatering på fyra, då skulle vi kunna få ett värde på marken på 2,25 miljarder. 

LÄS MER: Åtta storbolag går ihop - vill bygga nya arenan

Och han menar att staden, trots det lukrativa erbjudandet, bör låta processen ha sin gång. 

– De säger att "Vi kan bygga en arena, vi löser stadens problem". Men det är ju bara varmluft. Det kan de ju göra om de får betalt, men varför ska det vara just den här bolagsgruppen och ingen annan som får göra det? Det här måste ju upphandlas och drivas på ett korrekt sätt.  

Han fortsätter: 

– Det kanske blir de som bygger, kanske blir det någon annan. Från stadens sida måste vi bara ha öppna ögon för att det är en investering där vi inte får tillbaka pengarna. Och när det gäller det här utspelet så handlar det nog mest om att de kanske tycker att Serneke (byggherren) har fått för mycket medietäckning på sistone. 

LÄS MER: Rylander: Ta chansen nu, Göteborg

När tror du att en arena skulle kunna stå klar? 
– Vi vet redan att vi inte klara till 2021 men 2025 kanske. Staden har mycket igång så det beror också på hur akut politiken tycker att det är, Björn Siesjö. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.