Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Sparta Prag-tränaren: "Frölunda är favoriter"

Sparta Prag har avfärdat det ena storlaget efter det andra på vägen fram till final. Men Frölunda är europeisk ishockeys dominanter de senaste åren. – De har erfarenhet från den här typen av matcher, för mig är de knappa favoriter, säger Sparta Prags tränare Jiri Kalous inför CHL-finalen.

Efter en lång säsong, som tog sin början i augusti, är det i kväll dags för CHL-final. För Frölundas del är det tredje raka finalen - men för motståndarna Sparta Prag är det första gången i turneringens treåriga historia som tjeckerna når slutomgången.

I går kväll anlände Sparta Prag till Göteborg. 

– Vi är väldigt laddade och inspirerade. Det är stort att få vara del av finalen. Det är verkligen spännande, säger Prags assisterande lagkapten Petr Vrana inför matchen. 

Det tjeckiska storlaget har på vägen fram till finalmatchen mot Frölunda i Frölundaborg spelat bort storheter som fjolårsfinalisten Kärpet, schweiziska Bern och HV 71. I semifinalen körde man dessutom över SHL-serieledaren Växjö. Frölunda har haft en mer behaglig resa mot slutmålet. Men Vrana vet inte om det är en fördel att ha ställts mot tufft motstånd tidigare i turneringen. 

– Jag vet inte om det ger oss ett övertag eller inte, men vi har fått möta olika lag från olika länder. Vi har fått möta svenska, finska och schweiziska lag. Det har varit en bra erfarenhet. 

"Otroligt bra med pucken"

Vrana förbereder sig nu inför en ännu en tuff prövning. Regerande mästarna - på bortaplan. 

– Det kommer bli en riktigt, riktigt tuff match för oss. 

Han får medhåll av sin tränare Jiri Kalous. 

– Frölunda är ett skridskoskickligt lag som är otroligt bra med pucken och även starka en mot en. Det kommer bli en tuff utmaning för oss. Men vi är också en svår motståndare, vi har ett bra lag som förhoppningsvis kommer göra det svårt för dem. 

Han fortsätter: 

– Frölundas största styrka är att de är ett lag. De har många individuellt skickliga spelare men jag tycker det är lagarbetet som är det stora hotet. 

"Frölunda är favoriter"

Kalous räknar med att det blir jämnt både spel- och resultatmässigt. Men han menar ändå att det är viss fördel för hemmalaget på förhand.

– Vi har mycket rutin och erfarenhet i vårt lag, men de är regerande mästare och har erfarenhet från den här typen av matcher, för mig är de knappa favoriter. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.