1/6

Slutspelskänslor i Frölunda efter nya segern

2–0 borta mot Djurgården – och andra raka vinsten i SHL. Frölunda har startat säsongen briljant.
– Jag har samma känsla på bänken nu som i ett slutspel. Det är grymt att känna det, säger vanligtvis kritiske Roger Rönnberg.

Frölunda är obesegrat efter två omgångar i SHL. Sex poäng, 5–0 i mål – och ett spel som får coachen Roger Rönnberg att ... hör och häpna ... vara nöjd.

Det brukar han sällan vara – och aldrig i september.

Då finns det vanligtvis massor att slipa på.

– Vi brukar ha en jävligt skön känsla när vi spelar avgörande matcher, när vi går in i ett slutspel, när laget spelar med samma tanke. Så känns det att stå på bänken just nu, faktiskt. Spelarna spelar verkligen tillsammans över hela isen. Det är väldigt roligt, säger Rönnberg.

Så du har slutspelskänsla – i september?

– Ja, samma känsla av att stå på bänken bakom det här laget i ett slutspel, absolut. Det är grymt att känna det!

Det måste vara fantastiskt att känna det som coach?

– Jajaja! Det är en av anledningarna till att jag coachar. Att känna hur laget är sammankopplade och spelar tillsammans och tro på det som de gör. Och klarar av att utföra det. Det är, återigen, grymt.

Toppinsats på bortaplan

Frölunda spelade ett väldigt kreativt anfallsspel, kom med fart och fantasi i långa anfall mot Djurgårdens försvar. Det avlossades 42 skott mot hemmalagets målvakt Mantas Armalis, som tvingades till den ena räddningen efter den andra.

Allra mest rånad blev backen Stefan Elliott, som hade öppet mål och sköt direkt – men Armalis på nått sätt hann dit med yttersta toppen av benskyddet.

– Tittar på statistik och allting så är det en toppenprestation på bortaplan i SHL – mot Djurgården som inte förlorat på hemmaplan sedan november 2019. Det är oerhört starkt, säger Roger Rönnberg.

Norlinders första – knappast det sista

SHL-debuterande backen Mattias Norlinder, draftad av Montreal Canadiens, ses också som en riktigt vass förstärkning för Frölundas försvar.

Han är även ett hot anfallsmässigt – och i numerärt övertag fixade han 1–0 på passning från Lucas Raymond och Jan Muršak. Skottet? En riktig kanon som Mantas Armalis inte hann reagera på.

Det var också den förre Modo-backens allra första mål i SHL.

– Det satt hyfsat fint, ja. Jag hoppas att nån sparade pucken, säger backen.

Roger Rönnberg fyller på – med berömmande ord:

– Han fortsätter att imponera! Det känns som om han spelat många år i ligan – och jag glömmer bort att han faktiskt är en debutant i SHL. Norlinder är bra i alla tre zoner, både med och utan puck. Det är inte bara att han gör mål, han är väldigt, väldigt bra i försvarsspelet också, berömmer Roger Rönnberg.

I den kategorin hade han kunnat räkna upp nya spelskickliga backarna Stefan Elliott och Jesper Sellgren också. Tillsammans bildar nyförvärven ett backpar som hela tiden går med upp i anfall och oroar. Våg efter våg efter våg.

– Ja. Och jag tycker att hela laget bidrar. Alla hjälper till med vad de har, säger Roger Rönnberg.

Så här bra har aldrig Frölunda sett ut i september under din ledning?

– Jag brukar sällan hålla med dig, men jag gör det nu, svarar Roger Rönnberg snabbt.

Kapten Joel Lundqvist såg ut att gilla utmaningen på Hovet – och delade ut ett par ordentliga tacklingar. Stenhårda, men också helt korrekta.

Han fick se Mantas Armalis göra en monsterräddning i öppet läge, men Lundqvist fick sista ordet – när han skickade in 2–0 i tom kasse med 16 sekunder kvar att spela.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.