Skrällen: Elmer Söderblom klar för VM med Tre Kronor

Först genombrott i SHL. Sedan VM-debut med Tre Kronor. Elmer Söderbloms succésäsong fortsätter – och dessutom är NHL-kontraktet med Detroit Red Wings klart.
– Du, det går snabbt i hockey! Det är bara att njuta, säger den store talangen till GP.

ANNONS
|

Säsongen startade trögt – och Elmer Söderblom var utanför en ordinarie kedja i Frölunda HC. Men så kom en svår knäskada på Jacob Nilsson – och resten är en succésaga ...

För efter 21 mål och ett ordentligt genombrott med Frölunda HC i SHL valde förbundskapten Johan Garpenlöv att plocka ut store Elmer Söderblom i Tre Kronor när 031-gänget åkte ut ur SM-slutspelet mot Luleå Hockey.

Och den Detroit Red Wings-tingade talangen svarade med att göra ett riktigt klassmål mot Finland i träningsturneringen Czech Hockey Games, när han åkte slalom genom försvaret och snyggt petade in pucken.

Det gav nästa stora steg i karriären – för Elmer är nämligen klar för VM-spel i finska Tammersfors.

ANNONS

– Det går snabbt i hockey! Det är bara att njuta – och försöka lära sig så mycket som möjligt. Oavsett hur det blir så är det en erfarenhet, säger Elmer ödmjukt direkt efter att VM-truppen har presenterats.

Även Max Friberg och Christian Folin från Frölunda HC är med i Tre Kronor – som innehåller ex-frölundaiter som Rasmus Dahlin, Henrik Tömmernes, Magnus Hellberg, Erik Gustafsson och Carl Klingberg.

Hinner du verkligen njuta när du är mitt i det – och inse vad du gjort?

– Jag får bara köra på och sen, efter säsongen, får jag väl tänka tillbaka till hur det har varit och hur det har gått. Men det är klart att jag är nöjd. Det har blivit en stor förändring sedan i höstas, säger en glad Elmer Söderblom.

Vad har förbundskapten sagt till dig inför VM?

– Jag ska spela mitt spel – och göra det som jag är bra på. Jag ska bidra med mina styrkor. Jag försöker vara ännu mer noggrann med att skydda puck och allt sånt nu – när det är nån nivå upp jämfört med SHL. Det kräver ju mer från mig när det blir svårare nivåer. Jag försöker bara att använda det som jag är bra på, säger Elmer Söderblom.

ANNONS

Målet – VM-guld med Tre Kronor ...

Tre Kronor, förstärkt med NHL-stjärnor som Rasmus Dahlin, siktar på VM-guld i Tammerfors – och det är Elmer Söderblom den förste att skriva under på.

– Det är klart! Vi går in med inställningen att vi ska vinna guldet. Det tror jag att alla är sugna på att vinna. Det finns ju också en revanschkänsla efter OS, säger Söderblom.

Det var då som Tre Kronor, med exempelvis Max Friberg, Christian Folin och Carl Klingberg i laget, missade guldfinalen – efter ett straffdrama mot det ryska laget.

När som helst kommer också ytterligare ett karriärssteg för Elmer Söderblom. Han har nämligen signerat sitt första NHL-kontrakt med Detroit Red Wings – och det ska presenteras alldeles strax.

– Jag vet inte varför det inte är presenterat än, men jag har varit rätt upptagen. Det kommer nog något snart, säger Elmer Söderblom.

... och i höst NHL-spel med Red Wings?

Innan NHL-äventyret måste dock Söderblom vila upp sig.

– Det måste till ett miljöombyte! Så att jag inte är i en ishall. Sedan är det bara att ladda om och börja med försäsongen. Jag har inte riktigt hunnit tänka på hur det blir, men jag ska i alla fall vara kvar i Göteborg och köra. Sedan får jag se vilken grupp som jag kör med. Jag kanske håller mig i Borgen också, det är inte bestämt än, säger Elmer.

ANNONS

Han lär efter den långa säsongen hoppa över utvecklingscampen i juli – och åker direkt till huvudcampen med Detroit Red Wings.

– Ja, det blir nog bara en vända. Vi får se hur det blir – eftersom att säsongen varit rätt så lång ...

Men du testar direkt – och spelar inte av ett år på kontraktet i Sverige?

– Tanken är att jag åker över direkt! Jag är sugen – och känner mig taggad, säger Elmer Söderblom.

Tre Kronors trupp till VM

Målvakter:

35. Oscar Dansk

45. Magnus Hellberg

63. Marcus Högberg

Backar:

2. Christian Folin

6. Adam Larsson

7. Henrik Tömmernes

23. Oliver Ekman Larsson

26. Rasmus Dahlin

54. Anton Lindholm

56. Erik Gustafsson

64. Jonathan Pudas

Forwards:

9. Linus Karlsson

12. Max Friberg

17. Oskar Lang

25. Elmer Söderblom

28. Anton Bengtsson

32. Lucas Wallmark

42. Joakim Nordström

48. Carl Klingberg

62. Joel Kellman

66. Nils Åman

72. Emil Bemström

74. Rasmus Asplund

86. Mathias Bromé

LÄS MER:Så här har du aldrig sett Frölundas stjärna förut

LÄS MER:Talangfabriken Frölunda – vad får en spelare att explodera?

ANNONS