Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SHL: "Vi ser över om det finns något vi kan göra"

Incidenten med Frölunda-supportern som fick en puck i huvudet i samband med CHL-finalen har fått SHL att agera. – Vi ser över om det finns något vi kan göra, säger SHL:s säkerhetsansvarige, Abbe Törsleff.

Även om det var i samband med CHL-finalen och inte en match i Svenska hockeyligan som Thomas Överdahl träffades av en puck i huvudet har händelsen berört SHL - men vem det är som bär ansvaret för säkerheten i samband med en sådan här händelse är tydligt, menar SHL:s säkerhetsansvarige Abbe Törsleff. 
– I det här fallet är det Frölunda som är ytterst ansvariga för att säkerheten fungerar. Sedan följer vi inom SHL naturligtvis upp säkerheten inne i arenorna, det gäller flera olika punkter, men det är arrangören som är ytterst ansvarig, säger han och fortsätter:   
– Det är upp till varje förening att tillsammans med sitt försäkringsbolag komma överens. Vi lägger oss inte i vad klubbarna har för försäkringsbolag. Det är upp till klubbarna att ha försäkringar som täcker det här. Det har inte bara att göra med om en åskådare skulle skadas, utan det rör allt från kanslianställda till spelare.

Klubbarna bär ansvaret - men visst finns det uppmaningar från SHL. 
– Generellt sett när det gäller säkerhetsfrågor så har SHL en väldigt bestämd uppfattning om hur våra evenemang ska bedrivas, men det är klubbarna som är ansvariga för att ha sina försäkringar. Däremot finns det en stark rekommendation från oss om att klubbarna har en helhetsförsäkring för sina för sin publik, som på något sätt ingår i biljettpriset. 
Han fortsätter: 
– Löser du en biljett till ett evenemang, en kryssning eller en flygning så ingår försäkringen i den pengen man betalar för det. Där ingår service och säkerhet. Så vill vi också ha det. Är olyckan framme ska vi ha den beredskapen.  

Törsleff har varit i kontakt med både Frölunda och Thomas Överdahl. Och även om SHL inte är direkt involverade i ärendet har händelsen fått organisationen att aktualisera frågan. 
– Det här är något vi måste lära oss av och vi har startat en utredning. Finns det något vi, centralt, måste förändra? Något vi kan förtydliga kring det här? 
Han fortsätter: 
– Jag har tittar på hur det har sett ut i Frölunda, jag har bildat mig en uppfattning, och nu har vi kontaktat alla andra SHL-klubbar och bett dem titta till hur de är försäkrade. Utifrån det kommer vi få en tydlig bild av hur vi ligger till, och skulle det visa att vi måste göra någon förändring för att få det ännu säkrare så kommer vi att göra det. Publiken är vi otroligt rädd om. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.