SHL:s regelansvarige: Inget man bara kan ändra så där

ANNONS
|

Det var i matchen mot HV 71 som Frölundas Ryan Lasch, utan påföljd, hakades bakom mål varpå bortalaget gjorde mål.

Roger Rönnberg i båset var tokig och när perioden var slut kom domaren fram och beklagade sitt misstag för Ryan Lasch.

– Det är del av spelet. Ibland missar domarna, ibland inte. Men det går förstås att ha skilda åsikter här också, säger Lasch som kanske inte har helt samma åsikter som sin coach i frågan.

– Jag skulle inte vara ett stort fan av repriser på situationer i efterhand, säger amerikanen.

Roger Rönnberg ser gärna att SHL får samma regler som NHL, alltså en coach challenge.

ANNONS

– Ja, visst skulle jag vilja ha det! Jag tror också att domarna skulle vilja ha det, för de känner att det här blev fel. De sitter fast i ett regelverk där de inte kan göra nånting.

Tekniken finns där redan i och med att andra situationer så som spelare i målgården och höga klubbor. I ett situationsrum i Stockholm sitter folk och följer matchen och vevar repriser. Rönnberg hoppas att nyordningen kommer att finnas redan till slutspelet.

– Varför inte? Vi får se var det tar vägen.

Björn Wettergren är regelansvarig hos Svenska ishockeyförbundet. Han tror inte på en snar ändring av regelsystemet.

– Diskussionen måste tas med både ligan och förbundet, det är inget man bara kan ändra så där. Vi är bundna av regelverket. Men man ska aldrig säga aldrig. För 20–30 år sedan var det ingen som trodde att vi skulle ha någon videobedömning, säger han.

Mikael Holm från Skärmhamn är en av 17 huvuddomare i SHL. Han tycker inte besluten ska tas på en skärm i Stockholm.

– Jag tycker domarna på plats är dom bäst lämpade att ta besluten, en repris hjälper väldigt sällan. Efter matchen analyserar vi många olika vinklar i lugn och ro. Och det betyder inte alltid att vi är överens med kollegor och chefer ändå.

ANNONS

Björn Wettergren delar åsikten om att det är domaren som ska göra jobbet:

– En domare gör alltid sitt bästa men kommer alltid finnas ett mått av osäkerhet i vissa situationer. Vi jobbar ständigt för att domarna ska vara så bra som möjligt och med den teknik som finns i dag är det lätt för oss att i efterhand recensera en domarinsats.

Enligt domarbasen i SHL, Joacim Karlsson, hade hakningen på Ryan Lasch kunnat resultera i en utvisning i efterhand. Dock hade målet ändå kvarstått.

ANNONS