Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

SHL planerar för start – inför tomma läktare

Hockeyallsvenskan skjuter upp sin seriepremiär i minst en månad.
Men SHL är fast beslutna att sätta igång som planerat – även om läktarna kan gapa tomma.
– Vi får nog kanske vara inställda på det, säger Michael Marchal, SHL:s vd.

Under onsdagen blev det klart att hockeyallsvenskan inte kommer till start som planerat den 11 september. I stället väntas säsongen inledas tidigast den 1 oktober, uppger TT.

Trots beskedet, är SHL fortsatt fast beslutna att köra igång sin säsong den 19 september.

– Vi har fattat vårt beslut som sagt, vi kör igång som planerat och sedan får vi se, vi följer helt enkelt utvecklingen vad gäller publik, säger Michael Marchal, SHL:s vd.

Han fortsätter:

– Vi ser inget nytt i den frågan och då ser vi att det inte är någon större mening med att vi skjuter upp det. Vi vet ju inte om vi kan spela med publik, om vi säger att vi skjuter upp det till oktober eller vad det kan vara.

Du ser att det är möjligt att ni genomför, i alla början av säsongen, utan publik?

– Jag tänker att vi får nog kanske vara inställda och beredda på att börja spela utan publik, även om vi inte vill det. Ingen vill spela en enda match utan publik.

Förlorar två miljoner varje match

Även Frölunda är inne på samma spår och är medvetna om att det är möjligt att säsongen kommer att startas utan publik.

– Beslutet från SHL är just nu att vi spelar med eller utan publik den 19 september, säger Mats Grauers, ordförande i Frölunda.

Mats Grauers, ordförande i Frölunda. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Mats Grauers, ordförande i Frölunda. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Vad skulle ett antal matcher, till en början, utan publik innebära för er?

– Det blir ett bortfall i varje match som betyder jättemycket. Vi tappar intäkter på ungefär två miljoner kronor varje match, så är det fem matcher är det tio miljoner kronor. Det tar väldigt styggt redan från första matchen. Och skulle ligan inte få publik på hela säsongen så är det en katastrofal utveckling.

Frölunda har, likt andra idrottsföreningar, fått vidta åtgärder under coronakrisen. Men de har, enligt Mats Grauers, en fortsatt stabil ekonomi.

– Vi har, i Frölunda, under ett antal år byggt upp reserver för om något negativt skulle hända. Och det gör att vi går in i den här krisen med en god ekonomi och det är ju en trygghet naturligtvis.

Men, det är tydligt både från SHL och Frölundas håll, att man har en stark förhoppning om att läktarna inte står helt tomma under säsongens gång. Utan att publik återigen kan få lov att ta sig in på hockeyarenorna.

– Hockey ska spelas med publik, säger Michael Marchal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.