Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: MICHAEL ERICHSEN

SHL-klubbarna kan permittera spelare

SHL-klubbarna kommer att kunna korttidspermittera sina ledare och spelare, det kom de 14 klubbarna fram till under ett extrainsatt möte.
– Avtalet är påskrivet, berättar SHL:s vd, Johan Hemlin, för Sportexpressen.

Det nya coronaviruset fortsätter att sätta prägel på ishockey. Säsongen ställdes in helt precis innan det var dags för slutspel och sedan en tid tillbaka har SHL inför värvningstopp.

Klubbarna kan dock skriva rookiekontrakt och presentera spelare som var klara innan stoppet infördes. Frölunda har bland annat presenterat Jens Olsson, Jan Mursak och Filip Johansson sedan stoppet.

Nu kommer nästa förändring.

Under onsdagen höll samtliga 14 SHL-klubbar ett extrainsatt möte, där man beslutade att klubbarna ska kunna korttidspermittera spelare och ledare.

– Avtalet är påskrivet och alla klubbar är informerade, sen äger varje klubb sitt enskilda beslut just nu, säger SHL:s vd, Johan Hemlin, till Sportexpressen.

Beslutet är fattat för att försöka minska den ekonomiska smällen som den inställda säsongen leder till för många av klubbarna.

Spelarlöner ska betalas, vanligtvis sträcker sig kontraktet till sista april – men inga biljetter kan säljas.

Fakta: Korttidspermittering

Korttidspermittering kan användas när företag drabbas av tillfälliga ekonomiska problem till följd av något oväntat. I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. Anställda får behålla en stor del av sin ordinarie lön under permitteringen och företagets personalkostnader minskar. Systemet används för att undvika uppsägningar och underlätta för företag att snabbt komma igång igen när läget vänder. För att använda korttidspermitteringen måste både arbetsgivare och arbetstagare vara överens om det. Korttidspermittering kan sägas vara stöd vid korttidsarbete med en kraftigt höjd subventionsgrad.

Källa: regeringen.se

Malmö Redhawks är först ut med att utnyttja möjligheten att korttidspermittera spelare.

– Det här skickar rätt signaler mot våra samarbetspartners och resten av samhället. Att även vi tar vårt ansvar, säger klubbchef Patrik Sylvegård till Sydsvenskan.

– Det är ganska mycket frågetecken fortfarande. Spelarna tjänar ju mer. Jag ska träffa facket. Vår ambition är att alla ska vara med på det. Jag tror att alla klubbar kommer att göra det här. Alla måste hjälpa till: spelare, ledare och övrig personal. Det skickar bra signaler om även spelarna går med på det här.

Även inom fotbollen är korttidspermitteringar högaktuella. Sedan tidigare har bland annat Häcken gått ut med att man kommer att korttidspermittera spelare och sänka lönerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.