Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: SIMON ELIASSON
Bild: SIMON ELIASSON

SHL avslutas med omedelbar verkan

Nu är det klart: det blir inget SHL-slutspel. Dessutom avslutas finalserien i SDHL och spel i Hockeyallsvenskan och Hockeyettan.
Inga svenska mästare kommer koras och alla lag kommer bli kvar i de serier de spelat den här säsongen.

Under lördagen skickade både SHL och SDHL en hemställan till Svenska ishockeyförbundet om att avsluta de redan uppskjutna slutspelen omedelbart och att alltså avsluta hockeysäsongen.

I ett pressmeddelande som skickades ut under söndagen skriver förbundet att "enig förbundsstyrelse i Svenska Ishockeyförbundet beslutat att avsluta allt spel i SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan, inklusive SM-slutspel och samtliga kvalspel. Beslutet har tagits efter dialog med samtliga ligaorganisationer".

Beslutet innebär att det inte kommer koras någon svensk mästare vilket gör att Frölunda inte får chans att försvara sitt SM-guld i vår.

LÄS MER: Roger Rönnberg om beslutet att ställa in SHL

På damsidan var man redan inne i finalserien, där HV71 vunnit första matchen mot Luleå och hade grepp om SM-bucklan.

– Där skiljer sig ju det här beskedet från herrarna. Vi har kommit längre i slutspelet och borde tilldelats guldet faktiskt. Det hade varit rättvist, säger HV71:s Jenni Asserholt till SVT.

Inga lag flyttas upp

Dessutom innebär beslutet att alla lag även nästa säsong spela i de serier de tillhört under 2019/2020.

Det drabbar Modo och Björklöven hårt – som toppade Hockeyallsvenskan efter grundserien och gjorde upp om platser i SHL. De blir alltså enligt förbundets beslut kvar i andraligan även nästa säsong. Och det betyder att Oskarshamn och Leksand, bottenlagen i SHL kan andas ut och ladda för ännu en säsong i högstaligan.

– Coronaviruset skapar stor oro och osäkerhet i hela samhället. För oss är det viktigaste just nu att göra det vi kan för samhället i stort, men också att sätta hälsan först för spelare, ledare, funktionärer och publik. Vi har under de senaste dagarna haft en tät dialog med berörda ligaorganisationer om hur vi ska hantera den uppkomna situationen, men också i förhållande till svensk ishockeys tävlings- och seriebestämmelser. Därför har förbundsstyrelsen tagit beslutet att ställa in säsongen för SHL, SDHL Hockeyallsvenskan och Hockeyettan och som en konsekvens av det att inte dela ut något SM-guld i år eller spela färdigt kvalen, säger Anders Larsson, ordförande hos Svenska Ishockeyförbundet, i pressmeddelandet.

Frölunda slutade sjua i grundserien och skulle spelat play in mot Växjö för att nå kvartsfinal. Så blir alltså inte fallet och regerande mästaren får inte chans att försvara sitt SM-guld från förra året.

Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler säger i ett uttalande:

– Frölunda står bakom SIF beslut, det är det enda rätta. Samtidigt vill vi passa på att tacka Sveriges största och bästa publik för den här säsongen.

LÄS MER: Kartan ritas om i sommar – med billigare trupper

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.