Serneke öppnar för ny multiarena

ANNONS
|

På bara 13 år har Ola Serneke byggt en gigantisk koncern – och idrotten ligger varmt om hjärtat för alingsåsaren. Serneke sponsrar både IFK Göteborg och Frölunda och företaget ligger också bakom den nya multiarenan Prioritet Serneke Arena på Kviberg.

Är du och Serneke-koncernen intresserade av att bygga en ny multiarena som ska ersätta Scandinavium i Göteborg?

– Absolut, vi är intresserade av alla samhällsutvecklande projekt – och just detta hade varit extra intressant såklart, säger Ola Serneke till GP.

Var skulle den i dina ögon ligga?

– Placering är givetvis en diskussionsfråga, som man måste väl arbeta igenom innan man tar beslut. Jag tror man missat att fokusera än mer på placeringen rent logistiskt och infrastrukturmässigt. Vi kan inte komma ifrån att det är väldigt mycket folk som kör och kommer köra bil även i framtiden. Jag tycker man måste våga se även utanför evenemangsstråket i centrum, om förutsättningarna är bättre utanför. Se till exempel vår anläggning i Kviberg.

ANNONS

Hur snabbt skulle ni kunna gå från ord till handling?

– Allt är beroende på detaljplanering, men är bara marken byggbar så krävs tre år.

Skulle det gå att få ekonomi i en sån arena – med exempelvis butiker, bostäder, bad, gym, hotell och kontor?

– Absolut, helt garanterat.

Vad anser du om staden Göteborgs vision i arenafrågan?

– Jag ser egentligen att det stora problemet är att man har svårt att ta beslut om att göra utredningar om ett nytänk. Alltså – att släppa prestigen och verkligen se vad som är bäst för Göteborg. Efter att man gjort utvärdering om det bästa alternativet, så måste man även våga ta beslutet om kommunalt eller privat ägande. En privat aktör anser jag att föredra, då dessa ofta kan minimera de svårhanterade upphandlingarna som måste ske. Vidare så slipper kommunen risk, säger Serneke tydligt.

Frölundas ordförande Mats Grauers ser också med glädje på intresset för en ny arena – och att politikerna är försiktigt positiva:

– Det är spännande att våra kommunalråd säger att de är för arenan. Sedan kan jag bli fundersam på att Anneli Hulthén säger att hon "inte funderat på" frågan, säger Mats Grauers.

Han fortsätter:

ANNONS

– Jonas Ransgård från Moderaterna i pratar i sin tur om att han vill ha en arena tidigare än om tio år. Men lägg in en motion då! Dra i gång en utredning om evenemangsstråket – och bjud in människor som är kunniga i hur det skulle kunna utformas. Ta reda på hur mycket det kostar, säg inte bara att det kostar pengar ...

Frank Andersson, tidigare socialdemokratisk politiker och en av Göran Johanssons allra närmsta män, hör också av sig i frågan.

– Problemet som jag ser det är att det är ingen i dag som vågar göra något. Där har Grauers rätt. Detta gäller både på tjänstemannasidan och den politiska. Alla sitter och håller sig fast i skrivbordet. Gör jag inget så har jag i varje fall inte gjort något fel...

ANNONS