Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Blir det ett till guld tillsammans med Frölunda för Samuel Fagemo? Bild: DANIEL STILLER

Samuel Fagemo återvänder till Frölunda

Förstärkning är på ingång för Frölunda.
NHL-klubben Los Angeles Kings har meddelat att förra säsongens succérookie Samuel Fagemo lånas ut till Göteborg igen.
– Det kommer blir grymt att få spela ett år till med Frölunda, säger Fagemo.

Nyheten är nog precis lika väntad som välkommen för Frölunda.

Sedan Samuel Fagemo blev draftad av Los Angeles Kings, som femtionde spelare totalt, i somras har det mesta pekat på att fjolårets genombrottsman kommer spela en säsong till i Göteborg.

Han har dock inte funnits med i Frölunda när SHL-säsongen dragit igång då han varit på träningsläger för att slåss om en plats i världens bästa hockeyliga.

I dagarna har NHL-klubbarna börjat gallrat bort talanger och under lördagen meddelade Los Angelels Kings att Samuel Fagemo skickas tillbaka till Frölunda på lån.

Under lördagen landade han återigen på svensk mark.

Med tio timmars flyg från USA:s västkust till Stockholm och därefter en kort flight till Göteborg innanför västen satt 19-åringen hemma hos familjen och såg på tv när Lasch sköt segern till Frölunda.

– Jag försökte kriga mig igenom matchen i soffan, så nu får jag nog lägga mig snart.

"En grymt rolig upplevelse"

Han stack till den amerikanska västkusten i början av september, men tanken har aldrig varit att det skulle bli något mer än ett träningsläger.

– Jag har alltid trott, och det har alltid varit planen, att jag ska komma tillbaka till Frölunda. Jag och LA har vetat att detta är bäst för min utveckling.

Det blev ett mål på två träningsmatcher för Samuel Fagemo under träningslägret.

– Det var kul att få göra mål och visa upp sig. Det har varit en grymt rolig upplevelse.

Träningslägret var uppdelat i två delar. Till och börja med var det en "Rookie-camp" där endast Kings talanger fanns med.

Men i slutet började det riktiga träningslägret och helt plötsligt befanns sig Fagemo på samma is som några av de absolut bästa spelarna i världen.

– Det är klart att det är speciellt när man har sett dem på tv hela sin uppväxt. (Anze) Kopitar har man kollat mycket på, (Drew) Doughty är en bra back. Så det är klart att det är speciellt att ha dem på samma is och sitta bredvid dem på bänken.

"Naturligtvis jätteglada"

Något som har utmärkt Fagemo på isen är att han har en lite mer nordamerikansk spelstil. Vilket kännetecknas genom att han skjuter mycket så fort han får läge och gillar att trycka sig in framför mål.

Så när han skickades hem till Sverige var inte önskemålet från Kings att han skulle ändra något i sitt spel, utan utveckla den spelstilen han redan har.

Nu är han dock hemma, redo för ett år till i SHL, en erfarenhet rikare.

– Bara att få möta de bästa spelarna i världen, att få träna med sjukt bra spelare hela tiden och vara i ett så högt tempo som möjligt gör att jag kommer tillbaka till Frölunda lite mer erfaren. Jag har fått lära mig att spela i ett högt tempo.

För Frölunda blir det en minst sagt välkommen förstärkning i en redan konkurrenskraftig forwardsuppsättning.

– Vi är naturligtvis jätteglada för att han kommer tillbaka, säger sportchefen Fredrik Sjöström.

När fick ni reda på att han lånas ut?

– Vi fick reda på det under fredagen. Sen landar han i Göteborg på lördag, får ledigt i helgen men är med och tränar redan på måndag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.