Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Salming: "Tänkte att döden knackade på dörren"

Hans kropp har fler ärr än de flestas – men ingen smäll har varit lika jobbig för Börje Salming som prostatacancern han drabbades av för tre år sedan. – Man tänker att det är döden som knackar på dörren, säger hockeyikonen.

Han brukar inte tala om känslor och åkommor – men Börje Salming gör ett undantag för att sprida kunskap om prostatacancer. Den förre storbacken från Kiruna är med i författaren och konstnären Anna Bensons kokbok för prostatacancerkampanjen och vill ge tillbaka. 

– Jag hade tur men har vänner som strukit med och när det händer går det fort. Men undersöker man sig i tid går det ändå bra för de flesta, säger han i en intervju med Sportbladet

För hans del så kom oron över prostatacancer, som årligen drabbar 10 000 män varje år, för tre år sedan. Hans värde PSA-värde låg på 14. Mellan 2 och 3 är normalt. Han fick undersökas igen av en specialist och väntade sedan en månad på svar. 

"Gå och ta det här provet!"

Efter nervös väntan visade sig att de höga värdena troligtvis berodde på en infektion och inte cancer – men oron han kände har han tagit med sig. Nu hoppas 65-åringen få fler män att gå till doktorn.

– Jag vill hjälpa till. Fan, gå och ta det här provet! Det är bara ett blodprov så är det klart. Och då slipper man fundera på varför man inte gjorde det tidigare, säger han och understryker vikten av att testa sig. 

–  Jag tror att många män är rädda att höra beskedet, men hellre det och sedan fixa till det med tabletter och operation. Ett blodprov är en piss i Mississippi. Jag säger det till alla kompisar som fyllt 50 – gör PSA-testet. Nu.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.