Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Salming: "Jag fick en jacka och ett par playboyskor"

Börje Salming blev en ikon i Kanada och USA efter sitt uppoffrande spel. I Sportbibeln hockeys podcast berättar han om karriären. – Jag var mer kanadensisk än kanadensarna, säger han.

Han kan knappt gå på gatorna i Toronto utan att stoppas till höger och vänster. Där är Börje Salming gud. Hockeyikonen blev älskad över hela NHL för sitt uppoffrande spel. I Sportbibelns nya podcast ”Bjure och Erland” berättar Börje Salming om karriären.
– Jag var mer kanadensisk än kanadensarna. Här kom en svensk till Toronto och täcker skott. De gick ner på knä och täckte skott, jag slajdade och täckte. Lite mer brutalt. Det tyckte dom var skitkul. Jag var överallt, säger Salming i podden.

Första slagsmålet i NHL behövde inte vänta särskilt länge. Salming kastade handskarna redan i andra matchen.
– Det var mot Philadelphia, mot Dave Schultz. Jag hade ingen aning om vem det var. Jag visste väl att Philadelphia var tuffa. Han hackade på mig nere i hörnet. Jag slog tillbaka. Sen kastade vi handskarna och så slogs vi. Jag vet inte om jag fick in några smällar, jag höll i för livet. I första pausen så skrek alla lagkamrater ”way to go, Borje” och ”good fight”. Sen frågade en lagkamrat: ”Vet du vem du slogs med? Det är den tuffaste spelaren i NHL”. Jaha…. Det var tur att man inte fick reda på det innan.

Vad Salming fick för sitt första hockeykontrakt med Brynäs?
– Jag fick en jacka och ett par playboyskor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.