Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Så stoppar Sverige ryssen

Om nån vet, så är det Nicklas Bäckström. – Det går absolut att stoppa Alexander Ovetkjin, säger den svenske centern till GP.

Bäckström är lagkompis med den ryske stjärnan i Washington Capitals – och är ofta den som serverar pucken för ett blixtrande avslut. Förra säsongen sköt Alexander Ovetjkin 50 mål i NHL, flest av alla.
Läge för att vara oroad?
– Först och främst blir det roligt att möta honom. Samtidigt har vi otroligt bra backar i vårt lag. Det gäller att ligga nära honom, inte ge honom något utrymme. Speciellt när han kommer in från blålinjen gäller det att ligga nära, ha bra klubba på honom och försöka styra ut honom mot kanten …
Då går han att stoppa, alltså?
– Ja, absolut. 
Nicklas Bäckström är förstås den i Tre Kronor som kan Alexander Ovetjkin bäst av alla. De spelar vanligtvis i samma kedja i Capitals, men gör också allt för att hjälpa varandra att bli bättre.
– Vi har lärt oss mycket av varandra. Vi har spelat med varandra ett par år och försöker hela tiden komma på nya saker på isen, så vi inte stannar upp i utvecklingen, berättar Bäckström.
Blir Ryssland den svåraste matchen i gruppen?
– Det är svårt att säga. Samtidigt vill vi ha en bra start, så det är otroligt viktigt. Det hade det varit mot vilket motstånd vi än hade haft i den första matchen, för självförtroende är viktigt för gruppen för att kunna jobba vidare …

Den siste utposten, Rangers keeper Henrik Lundqvist, vet vad det innebär att möta Ovetjkin.
– Han är helt klart en av de bästa i det här spelet. Han är passionerad, fokuserad och har en hög skicklighetsnivå. Han är bra på att skjuta, bra på att hitta nätet. För en målvakt är det verkligen en utmaning, säger Lundqvist med beundran i rösten.
Han älskar mötena i NHL.
– Genom åren har vi mötts en massa gånger, så det har gett en speciell atmosfär varje gång vi åker till Washington och matcherna där. Eller när de kommer till oss. Jag tror att fansen tycker likadant – och det brukar höras. Det är en speciell kemi mellan Rangers och Capitals.  
Fast den här gången är det Tre Kronor som möter Ryssland, ett lag som svenskarna inte slagit i OS eller VM sedan världsmästerskapet i Ostrava 2004. Den gången blev det 3–2 till Tre Kronor.
Målvaktens namn? Henrik Lundqvist.
– Det är på tiden att vi vinner mot ryssarna. Jag vet faktiskt inte varför vi haft så svårt. De spelar snabbt, har bra spelare. Det kommer att bli en utmaning! Vi måste spela disciplinerat och smart. Tappar vi puckar mot ryssarna kommer det att gå fort ...

Erik Karlsson är en av backarna som ska stoppa Ovetjkin och hans lagkompisar i Team Russia. Och även Ottawa Senators lagkapten har respekt för lirarna från öst.
– De spelare som kommer från KHL har vi inte så bra koll på, kanske. Men de andra … det är ett otroligt spelskickligt lag, otroligt bra individer. De är tuffa och tunga att spela emot, kommer med bra fart! Det kommer att bli ett bra test direkt, säger Karlsson.
Träningsmatcherna är glömda – för med allvar kommer också en helt annan skärpa.
– Det kommer att bli en annorlunda match mot vad vi har spelat hittills. Och det är alltid lika roligt att spela emot ryssarna.
Vad ställer det för krav på er defensivt?
– Det gäller att ligga mer rätt, det går inte att tjuva lika mycket. Då går det snabbt undan, alltså. Jag tror att alla är väl medvetna om det. När vi går igenom spelplanen så kommer den viktigaste grejen vara att ligga på rätt sida, att inte ge dem misstagen som de oftast lever på, analyserar Erik Karlsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.