Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så ska Tre Kronor lösa powerplay-problemet: "Alltid samma svar"

Tre Kronors powerplay har fått kritik under World Cup. Lagkapten Henrik Sedin har lösning. – Vi måste ha mer skott på mål, säger han.

Inför turneringen när NHL lät sina främsta experter ranka lagen så hamnade Sverige överst i en kategori – powerplay.
”Sverige hade tre av de tolv bästa poänggörarna i powerplay under den gångna säsongen i NHL. Det dödliga powerplay-spelet var en av anledningarna till Sveriges OS-silver i Sotji 2014”, skrev NHL i sin motivering.

Väl i World Cup så har powerplay-spelet inte varit något vidare för Tre Kronor. Efter de tre inledande matcherna har det endast blivit ett mål. En som fått mycket speltid i powerplay är Henrik Sedin som har sin lösning klar.
– Vi måste ha mer skott på mål. Det är alltid svaret på frågan när powerplay inte funkar. Vi har nog med tid i deras zon men måste komma på mål. Det är efter skotten som man börjar skapa chanserna. Boxplay är så bra nuförtiden att de tar bort så mycket tid och rum. Det är inte som för 10-15 år sedan när det räckte med två passningar för att få ett bra läge.
– Nu måste man verkligen jobba för att få skotten.

Var det roligare förr?
– Nej, det är samma för alla. Hockey blir bättre taktiskt och sen har vi tyvärr, eller tyvärr. Men med en stark defensiv så vinner man Stanley Cup. Så alla lag som vill dit satsar på det.

Förbundskapten Rikard Grönborg är trots allt ganska nöjd med sitt powerplay.
– Vi har skapat målchanser och Bäckströms mål kom ju tack vare powerplay. De hade varit inne i 2-3 sekunder. Trots att vi vann gruppen och gick till semi så finns det ju saker att kalibrera. Får vi fart på powerplay så kan det bli väldigt bra, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.