Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Så ska Frölunda få fart på underpresterande stjärnor

Inga värvningar i sista stund – och stjärnor som underpresterar.
– Jag har i dag inte en enda spelare som är uppe på personbästa. Laget ser inte klokt ut, säger Frölundas coach Roger Rönnberg.
Men hur hittar Frölundas spelare till toppform – på nio matcher?

Frölunda HC valde att inte värva spelare när transferfönstret stängde för säsongen den 15 februari. Sportchef Fredrik Sjöström var tydlig:

– Jag tycker att vi under säsong visat att det finns en väldigt hög kapacitet i det här laget. Det finns både här och där mer att plocka ut i befintlig trupp!

Och Frölundas coach Roger Rönnberg är inne på precis samma spår.

– Jag har ingen spelare som är på personbästa just nu – och jag är självkritisk. Det är mitt jobb att coacha de här spelarna så att de når sin potential. Och just nu har jag för få spelare som är nära sitt personbästa. Det är mitt jobb. Inte att sitta och önska att det ska komma in nån frälsare från utsidan. Så jobbar inte vi. Hamnar man där så hittar man plötsligt hjältar och syndabockar – och plötsligt kommer man på att nån av spelarna i laget inte duger. Då ska vi fasa ut honom och ta in nån ny – och tro att det löser nåt. Fan, jag behöver få 20 spelare att börja tänka som vinnare, att agera som vinnare, att jaga sitt personbästa, att se möjligheter, att komma framåt.

Det är snart mars – så hur får du upp en spelare till personbästa med bara nio omgångar till slutspel?

– Det ska du få se! Jag kan säga så här ... vi har varit i tuffa situationer förr under de åtta åren som jag varit här. Det glömmer vi lätt bort. Jag kommer ihåg ett slutspel mot Skellefteå när vi låg under med 1–3 i matcher. Vi såg inte kloka ut då – och ändå gick det att ändra mitt under en slutspelsserie och vi vann till slut den serien. Många dömde ut oss, men det går att ändra! Skillnaden är inte så stor.

Rönnberg: ”Laget ser inte klokt ut”

Orden forsar fram ur Rönnberg – som har mycket att säga i ämnet.

– Just nu jobbar vi i motvind, det är uppförsbacke, vi får inga matcher med oss, vi får aldrig spela på ledning, vi får inte den där jävla pucken över mållinjen – och då ser verkligen det här laget inte klokt ut. Det ser inte ut som om någon kan spela hockey. Men lugn bara. När du jobbar så här hårt ackumuleras många saker ... och vi har inte råd att fuska med nåt. Vi måste skärskåda allt. Precis allt allt allt. Och när vi kommer förbi den här perioden ska vi verkligen börja njuta av framgångar igen – och ha kvar det som vi jobbat igenom nu. Det är då man brukar komma till framgångar också, säger Roger Rönnberg.

Tålamod, alltså – även om det närmar sig slutspel med rasande fart.

– Vi jobbar röven av oss för att få laget i rätt läge igen. Vi behöver jobba ännu hårdare som lag – att vi står upp för varandra i rätt lägen. Då kommer kreativiteten av sig själv nästan. Det är något som jag lärt mig. Kreativitet går inte att tvinga fram, eller pressa fram. Kreativitet måste vara instinkten, sitta i ryggraden. Det är svårt att få killarna dit – och oftast är det en jäkla massa tankar som blockerar instinkten. Du åker runt och tänker och blir sen i varenda tanke och situation. Det jobbar vi mycket på, att få bort den tveksamheten.

Nicklas Lasu hade elva mål förra säsongen – men bara fyra så här långt den här säsongen. Bild: OLA WESTERBERG
Nicklas Lasu hade elva mål förra säsongen – men bara fyra så här långt den här säsongen. Bild: OLA WESTERBERG

Två av Frölundas välavlönade stjärnor är Nicklas Lasu och Johan Sundström. Bägge kom tillbaka inför förra säsongen – och belönades med fyraårskontrakt.

Bägge var sedan med om att vinna CHL för drygt ett år sedan – och Nicklas Lasu satte även personligt målrekord i SHL med elva puckar i nät.

Men efter en lysande säsongsinledning har Nicklas Lasus form dippat, som för många andra spelare i Frölunda. Han har bara fått in fyra puckar i nät – och är en av de spelare som inte nått upp till personbästa.

Hur hittar du personbästa igen?

– Det är väldigt intressant – och utmanande! Var och en får gå till sig själv och kolla på fakta – och sen ställa höga krav på sig själv och sin kompis.

Känner du en press som en välbetald stjärna?

– Nä, näe ... pressen att vi förlorar matcher, den hänger över dig så fort som vi torskar. För mig och Sundström och några till så känns såklart en torsk i Frölunda mer än bara en torsk. Du känner ett ansvar, såklart. Sen att vi inte presterar mål just nu är självklart inte något som du vill hamna i, säger Nicklas Lasu.

Så du är inte mätt då?

– Om jag är mätt? Jag är 31 år – och suktar efter mer guld! Absolut inte! Vi förlorar alldeles för många matcher. I grund och botten vill jag bara komma hit varje dag och ge järnet – och spela för att uppnå saker!

Johan Sundström hade tretton mål den förra säsongen – men bara fem mål så här långt den här säsongen. Bild: CARL SANDIN
Johan Sundström hade tretton mål den förra säsongen – men bara fem mål så här långt den här säsongen. Bild: CARL SANDIN

Sundström har mer att ge – efter avstängning

Johan Sundström är just nu avstängd i två matcher för slewfooting — och åkte även på ett saftigt bötesbelopp på 37 500 kronor. Den summan avslöjar en månadslön på 300 000 kronor.

– Alla i laget strävar efter att hitta sitt personbästa just nu. Hur du kommer dit är nog personligt, att veta hur man tagit sig dit tidigare. Hur man förbereder sig fysiskt, mentalt och med alla smådetaljer – för att komma upp på den nivån och för att orka ligga där.

Han är inte nöjd med sin egen nivå – och håller med huvudcoach Rönnberg och sportchef Sjöström om att det finns mer.

– Personligen har jag haft en hackig säsong med både det ena och det andra. Nä, jag är inte alls där jag vill vara just nu! Jag strävar efter att ta mig upp dit – och det är en resa att göra.

Förra säsongen hade Sundström tretton mål och 31 poäng totalt. I år står han endast på fem mål och tio assist.

Vad saknar du mest – är det mål och passningar?

– Nä, jag tänker inte så. Jag vill känna i min prestation efter matchen att jag har vunnit mina närkamper och vunnit mina dueller. Jag vill känna drivet över puck, känna driv i transport med puck. Det är de grejerna som jag tittar på. I vissa matcher har jag kommit upp till en bra nivå, i vissa har jag inte lyckats med det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.