Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Frölunda får cirka fem miljoner kronor i coronaersättning från Riksidrottsförbundet.  Bild: Bildbyrån
Frölunda får cirka fem miljoner kronor i coronaersättning från Riksidrottsförbundet. Bild: Bildbyrån

Så mycket får Frölunda i corona-ersättning

Uppdelningen av det statliga coronastödet till ishockeyn är klar. Frölunda får runt fem miljoner kronor för uteblivna intäkter under våren.
– Det här räcker inte alls för att täppa igen det vi tappar, säger han.

Regeringens stödpaket till idrotten på 500 miljoner kronor för intäktstapp kopplade till coronapandemin har börjat fördelas. Riksidrottsförbundet, RF, har fått i ansvar att se till så att pengarna portioneras ut mellan landets idrotter. Ishockeyn är en av de större sporterna i Sverige och får därför cirka 95 miljoner kronor totalt, enligt Expressens uppgifter.

Av de 95 miljonerna går cirka 65 till SHL-klubbarna. Frölunda får, i och med att de slutade sjua i serien efter omgång 51 och att de hade en återstående hemmamatch i grundserien kvar att spela, cirka fem miljoner kronor av det centrala stödet.

Pengafördelningen räknades ut enligt tabellen, lagen som redan säkrat slutspel får en större del av kakan eftersom deras intäktsbortfall från det missade slutspelet är större. Enligt Expressen får lag 1-6 cirka 5,3 miljoner kronor, lag 7-10 cirka 4,5 och lag 13-14 cirka 3 miljoner kronor.

Inte tillräckligt

Frölundas ordförande Mats Grauers välkomnar bidraget, men säger samtidigt att det bara täcker upp en liten del av det totala intäktsbortfallet som coronapandemin lett till.

– Det är kompensation för våra uteblivna intäkter. Det räcker inte alls för att täcka för allt vi tappar, men det är ett tacksamt bidrag, säger han.

LÄS MER: Frölunda och IFK Göteborg vädjar om hyresfritt under corona

Framtidsutsikterna ekonomiskt för såväl Frölunda som SHL i stort ser mörka ut, menar Mats Grauers.

– Vi ser att det kommer bli besvärligt för alla lag. Dels tappar man partners, dels är vi oroliga över att vi inte kommer få ha publik från den 19 september. Publikintäkterna är en jätteviktig del för oss, säger han.

LÄS MER: Öis och Gais stöttar vädjan om hyresfritt

Frölunda tappar i snitt runt två miljoner kronor i intäkter per match som spelas utan publik. Det är också anledningen till att klubben tillsammans med IFK Göteborg bett Göteborgs stad om att få spela på sina arenor hyresfritt, så länge inte publik tillåts.

– Vi säger inte det bara för oss själva utan för idrotten i stort. Vi söker de här för framtiden, inte för vad som redan fallit bort.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.