Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Så kunde Vegas chocka världens bästa liga

Om Vegas Golden Knights vinner Stanley Cup så står Hollywood garanterat i kö för filmrättigheterna. Hur kunde ett lag fullt av ratade spelare ta sig så här långt?
En orsak stavas revansch.

När NHL inför den här säsongen skulle utöka ligan med ett helt nytt lag så var de andra 30 lagen tvungna att sätta upp ett antal spelare som de kunde tänka sig att släppa. Det nya laget från Nevada skulle i sin tur välja en spelare från varje förening – och det här var alltså starten till Vegas Golden Knights.

Stora stjärnor skyddades av sina lag – men keepern Marc-André Fleury, trefaldige Stanley Cup-mästare från Pittsburgh Penguins, hamnade kvickt i den hettande neonöknen.

"Allt var ju nytt liksom"

25-årige stockholmaren William Karlsson hade inte gjort någon dundersäsong för Columbus Blue Jackets och bara skjutit sex mål. Han blev ändå aningen besviken när beskedet kom:

Du är inte skyddad.

Och Karlsson valdes omgående av Vegas nytillsatte general manager George McPhee, som hade samma roll i Washington Capitals mellan 1997 och 2014.

"Vi kallar oss Vegas Misfits för vi kom alla hit med något att bevisa.". Bild: JAMES CAREY LAUDER
"Vi kallar oss Vegas Misfits för vi kom alla hit med något att bevisa.". Bild: JAMES CAREY LAUDER

– Det var ganska spännande. Allt var ju nytt liksom. Man visste inte riktigt hur allt skulle bli. Om allt var klart och så. Jag visste inte heller hur det skulle bli med publiken i staden, om de skulle bry sig, så det var lite frågetecken överallt. Men jag var ändå taggad, berättar William Karlsson för Expressen.

"Staden slöt sig samman"

Så hur kunde ett lag fyllt av överskottsspelare förvandlas till Stanley Cup-finalist?

Svaret är inte helt enkelt – men ordet revansch är betydelsefullt.

När staden Las Vegas bara dagar före NHL-premiären drabbades av ett terrordåd, en vansinnesskjutning som dödade 58 människor på paradgatan The Strip, så kom det nystartade hockeylaget in som nåt folk kunde använda för att koppla bort hemskheterna.

– Det kändes som att staden slöt sig samman och att vi var en punkt, där vi kunde hjälpa till. Vi var ute och visade vårt stöd i samhället. Det var uppskattat. Vi spelar bara hockey, men vi kanske fick folk att tänka på något annat än dådet för en kväll i alla fall. Vi skulle bara vinna den där matchen i hemmapremiären och det gjorde vi, berättar William Karlsson för Expressen.

För varje seger som Vegas plockade så skakade experterna på huvudet.

"Det vänder snart. De kommer att börja förlora."

Det hände aldrig.

Ett tappert kämpande Vegas vann sin division – och William Karlsson, som värvades som en tredjecenter till Sin City, har stått för en remarkabel förvandling. Han har i grundspelet gått från sex gjorda mål förra säsongen till otroliga 43 mål – bara slagen av ryssen Alexander Ovetjkin (49) och finnen Patrik Laine (44).

William Karlsson har varit NHL:s stora succéman den här säsongen då han stod för 43 mål, 34(!) mer än sitt personbästa. Bild: GARY A. VASQUEZ
William Karlsson har varit NHL:s stora succéman den här säsongen då han stod för 43 mål, 34(!) mer än sitt personbästa. Bild: GARY A. VASQUEZ

När finalspelet startar på måndag natt mot Washington Capitals är det Golden Knights som är den stora överraskningen – och laget har snott segrar som en enarmad bandit tar pengar ur folks plånböcker.

– Vi kallar oss Vegas Misfits för vi kom alla hit med något att bevisa. Jag skulle ljuga om vi inte känner ett visst mått av revanschlystnad, berättar William för Aftonbladets NHL-expert Per Bjurman.

Fyra segrar från Stanley Cup

Och i spelstaden Las Vegas är det rätt många spelbolag som fäller en tår, eller åtminstone darrar inför en del utbetalningskrav. Inför säsongen var nämligen oddset på Stanley Cup-vinst för Golden Knights uppe i 500 gånger pengarna. En satsad tusenlapp hade alltså gett en halv miljon kronor tillbaka ...

I en amerikansk tv-intervju som blivit viral så drar Karlsson ner massor av skratt när reportern frågar om hur och var William Karlsson drömde om att spela Stanley Cup-final som ung hockeyspelare.

– Du vet, jag hade min Vegas Golden Knights-tröja på mig och drömde om det här varje dag ...

"Drömmen" är verklighet nu.

På måndag natt släpps pucken mot Washington Capitals.

Skrivs slutscenerna i en kommande Hollywood-succé då?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.