Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/3

Så byggdes vinnarkulturen i Frölunda: "Att vinna är som en drog"

Ett SM-guld 1965 – och sedan en 38 år lång väntan på nästa framgång. Efter SM-guldet 2005 blev det elva nya år innan det blev guldfest i Göteborg igen. Nu har titlarna avlöst varandra de senaste åren.
Men hur gick Frölunda från att knappt ta en titel till att bli laget som symboliserar vinnarkultur?

Det började med det första SM-guldet 1965. Därefter blev det en en lång väntan för Frölunda innan nästa mästartitel kunde bärgas. Det skulle dröja ända fram till 2003 innan det blev guldfest i Göteborg igen.

Av bara farten kom nästa mästartitel två år senare.

Sedan lade sig en ny istid över Frölunda och titlarna lyste med sin frånvaro i elva långa år.

Då var det ingen som pratade om att det fanns vinnarkultur i Frölunda. Ett ord som på senare år blivit synonymt med laget som nu radar upp titlar.

Men hur gick det där till?

Hur byggdes vinnarkulturen upp i Frölunda?

Och sitter det verkligen i väggarna?

– Det gör det absolut inte, säger Roger Rönnberg och fortsätter:

– Det är något som förs vidare från generation till generation. Generationen med spelare som Kallio, Johnsson, Andersson och Sundin och alla de andra satte en standard i hur man ska bete sig. I den kulturen har sedan Joel fostrats i. Nu för han vidare det arvet och fostrar Lasu i samma stuk. Sen kommer nästa generation efter det med en sådan som Linus Nässén och några andra som tar vid. Det sätter sig inte i väggar, det sätter sig i människor.

En som varit med länge i Frölunda och fått uppleva flera titellösa år innan framgångarna började komma är klubbens ordförande Mats Grauers. Han var den som tog Roger Rönnberg till klubben och det är han som har lett den ombyggnation som klubben gått igenom.

– För oss är det viktigt att jobba långsiktigt och att det ska finnas en trygghet hos oss. Bara för att man ett år kanske inte får till det så betyder det inte att allt man har gjort är dåligt. För oss är det tydligt, människor som trivs och som känner ett förtroende presterar bättre. Det är inte bara inom sportens värld utan det är likadant på alla arbetsplatser. Har du ett tålamod som organisation där medarbetarna känner en trygghet då når du också framgång, säger han.

Något som är tydligt i Frölunda är det förtroende som Roger Rönnberg har gett till de spelare som han ofta nämner som "kärntruppen". Spelare med Joel Lundqvist i spetsen som vet vad som krävs för att vinna och som varit i klubben i flera säsonger.

– Det finns en väldigt stor moral och karaktär i den här gruppen. Det finns en kultur i hur man uppträder i avgörande matcher och i tuffa situationer. Det är bra att även det här årets lag får hitta sin identitet och en stark tro på vad vi kan göra tillsammans, säger Roger Rönnberg.

Upplevde du att det fanns en vinnarkultur i klubben när du kom hit?

– Det fanns vinnande karaktärer, absolut. Det fanns otroligt starka människor och det som har hänt under de här åren är att kärntruppen är mycket starkare och mycket bredare. De här spelarna känner varandra bättre idag än för sju år sedan och de kan pusha varandra till nya nivåer hela tiden.

Vad gör du för att pusha kärngruppen?

– Nummer ett är att låta de här spelarna vara ledare och att inte ta över deras ledarskap. Jag låter de vara ledare i det här laget och de vill vinna för sin egen skull och för sina lagkamraters skull. Det är spelare som vill vara hårt arbetande. Det här är ett långsiktigt arbete med att hjälpa människor mot vad de vill bli.

Joel Lundqvist varit med och tagit sju av Frölundas åtta titlar. Att lagkaptenen betyder enormt mycket för lagets framgång är tydligt.

Den nu 37-årige Joel Lundqvist är dessutom den i laget som drivs mest av att vinna.

– Det är därför man håller på med elitidrott, det är ju för att vinna. Annars hade man inte behövt hålla på, säger han.

Hur har ni lyckats bygga upp den här vinnarkulturen?

– Vi är ett lag med många starka karaktärer, spelare som vill vinna och som vill utvecklas varje dag. Det handlar om att lägga in ett hårt jobb dag efter dag och att alltid vilja bli bättre. Bara för att man har nått framgång betyder det inte att man automatiskt gör det igen. Det som har varit har varit. man måste alltid blicka framåt.

Framgång föder framgång.

– Man får blodad tand av att vinna och det blir som en drog. En bra drog, ett bra beroende. Det finns en jäkla drivkraft i den här gruppen, säger Patrik Carlsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.