Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så bra var Frölundaspelarna - GP sätter betyg

Frölundas guldtrupp betygssätts - man för man.

Johan Sundström

FEM FYRAR

Johan Sundström
51 matcher, 17 mål, 19 assists (grundserie). 16, 3+6 i slutspel

Alla drömde om en stjärncenter, men vem kunde tro att den här hemvändaren skulle utvecklas till det? Slutspelets mest värdefulle spelare, säger expertisen. Frölundas mest värdefulle, säger vi. En tidsfråga innan han är tillbaka i NHL. 


Ryan Lasch
51 matcher, 15 mål, 36 assists (grundserie). 16, 8+11 i slutspel

Vann poängligan i CHL, SHL och fixade 19 poäng på 16 matcher i slutspelet. Då fattar ni att Frölunda kommer att ha svårt att behålla den lille amerikanen från Kalifornien – som lämnar ett minne som en av Frölundas bästa importer någonsin.


Artturi Lehkonen
49 matcher, 16 mål, 17 assists (grundserie). 16, 11+8 i slutspel

Har haft en magisk utveckling under säsongen – och klev fram som en matchvinnare i slutspelet. Vann poängligan när det gällde som mest, passerade Daniel Alfredsson i rekordboken – och testar lyckan i Montreal Canadiens till hösten. Missar han en plats finns alltid det gällande kontraktet med Frölunda kvar.


Joel Lundqvist
45 matcher, 19 mål, 19 assists (grundserie). 14, 2+6 i slutspel

34 år gammal har kaptenen presterat sin allra bästa säsong i SHL – och lett laget fram till Götaplatsen. I slutspelet har Lundqvist spelat med trasigt revben och en inflammerad spricka i knät. Given i Pär Mårts VM-lag – om han hunnit läka. Duellerna med Skellefteås Jimmie Ericsson är oförglömliga.


Lasse Johansson
36 matcher, 1,74 mål per match/snitt. 92,74 i räddningsprocent

8 matcher, 1,43 mål/snitt/match. 94,69 i räddningsprocent i slutspel.
Landets bäste målvakt under hela grundsäsongen, helt magiskt bra. Så pass bra att ett koppel NHL-klubbar jagar, beredda med ett envägskontrakt. Väl i slutspelet var Lasse lysande tills knäts ledband sträcktes ut. 

Oscar Fantenberg
43 matcher, 4 mål, 13 assists (grundserie). 16, 2+8 i slutspel

Flyttade från HV 71 för att han tyckte att karriären stannat av – och har det här året verkligen fått fart på allt. Landslagsman och Frölundas mest betydande back under säsongen. Tar nästa skär i ryska KHL – men först VM i Moskva!

Henrik Tömmernes
50 matcher, 10 mål, 19 assists (grundserie). 16, 2+6 i slutspel

Ännu en hemvändare som försöker få fart på karriären – och har fått det. Oerhört betydelsefull i numerärt överläge och uppspelsfaser, har egentligen alla egenskaper som en spelande back behöver. I världens bästa liga, alltså.

 

FYRA FYRAR


Nicklas Lasu
51 matcher, 8 mål, 13 assists (grundserien). 15, 4+2 i slutspel

Fick ett A på bröstet inför säsongen och utvecklades med det. Sveriges bäste boxplayspelare tillsammans med Rosseli Olsen – och grundsten i det bygge som klubben fortsätter.

 


Mats Rosseli Olsen
47 matcher, 4 mål, 16 assists (grundserien). 16, 4+4 i slutspel

Norrmannen som sagt ovärderlig i numerärt underläge, men skapar även massor framåt nuförtiden. Frölundas snabbaste spelare – och med en kraftig höjning av spelet under finalserien. VM-spelare för Norge.

 


Spencer Abbott
42 matcher, 14 mål, 21 assists (grundserien). 9, 0+1 i slutspel

Väldigt viktigt i det numerära överläge som firade triumfer i CHL och SHL. Åkte på en axelskada som trilskades i slutspelet, kan tvingas till operation – men återvänder för personlig revansch till hösten?


Patrik Carlsson
51 matcher, 6 mål, 18 assists (grundserie). 15, 0+4 i slutspel

Inte många fattade att hemvändaren Carlsson skulle vara så pass bra, men han växte ut till en center med både fart och luriga pass. Det kommer mera?


Oliver Lauridsen
42 matcher, 1 mål, tre assists (grundserie). 16, 1+3 i slutspel

Frölunda har fått den saknade styrkan med den danske jätten. Startade svajigt, behövde anpassa sig efter spel och rink. Lysande i slutspelet – en av guldorsakerna.

 


Joey Crabb
10 matcher, 1 mål, 3 assists (grundserie). 14, 5+2 i slutspel

Floppade i Växjö, men Fredrik Sjöström hade spelat med amerikanen och visste vad han fick i hårdhet, inställning och jobb. Crabb var riktigt elakt bra i slutspelet – rätt man på rätt plats. Lägger av?

 


Lukas Bengtsson
30 matcher, 7 mål, 7 assists (grundserie). 12, 2+5 i slutspel

Är så pass bra att han jagas av NHL trots att han aldrig ens blivit draftad. Utvecklas hela tiden i Frölunda – och kom tillbaka efter krånglande knäskada. Fick avsluta säsongen med mål i guldfinalen. 


Andreas Johnson
52 matcher, 19 mål, 25 assists (grundserie). 16, 2+2 i slutspel

Drar till Toronto i höst – och måste få till lite mer hårdhet för att slå sig in i Maple Leafs. Försvann lite i slutspelet efter en riktigt bra grundserie.


Johan Gustafsson
22 matcher, 2,65 mål/snitt/match. 88.68 i räddningsprocent. 
9 matcher, 2,25 mål/snitt/match. 92,02 i räddningsprocent i slutspel.
Hade ingen enkel säsong, när Johansson storspelade. Fick inte till det när han väl fick chansen i grundserien, men så kom en skada som förändrade allt. Helt briljant emellanåt i slutspelet – och en bidragande orsak till guldet.


Sebastian Stålberg
51 matcher, 10 mål, fyra assists (grundserie). 6, 0+0 i slutspel

Hade bara ett år på sig att övertyga Frölundas ledning om ett nytt kontrakt, men gick från klarhet till klarhet under säsongen. Tio mål, sprang fram över isen, oerhört jobbig att möta.


Elias Fälth
47 matcher, 2 mål, 6 assists (grundserie). 16, 2+3 i slutspel

En riktigt härlig back, placeringssäker och stenhård. Men för en kille som tjänar mest i laget måste du kunna kräva mer speltid och poäng – och därför spelar Fälth i en annan klubb nästa säsong.

 

TRE FYRAR


Christoffer Persson
32 matcher, 0 mål, 4 assists (grundserie med FHC). 13, 0+2 i slutspel

Gör i mina ögon en av sina absolut bästa säsonger i SHL – och kommer att kräva mer speltid i nästa klubb. För Perssons tjänster sägs inte vara önskvärda i Frölunda längre, trots kontrakt. Märkligt – för i slutspel var han lysande.


Robin Figren
52 matcher, 9 mål, 13 assists (grundserie). 16, 1+1 i slutspel

Fick inte ut allt ur sin energifyllda kropp, i alla fall inte poängmässigt. Nästa säsong vill jag se en mer utmanande Figren, rakare på mål. 


Anton Axelsson
19 matcher, 0 mål, 1 assist (grundserie). 11, 2+0 i slutspel

Skadad, tillbaka – och fylld av smärta. Kanske sätter kroppen stopp för en fortsättning, men slutspelet visade att Axelsson är hur nyttig som helst för ett guldlag. Ett vackert slut.


Tom Nilsson
37 matcher, 1 mål, 6 assists (grundserie). 7, 1+1 i slutspel

Kom tillbaka från Nordamerika, knäckt och nere. Men Tom Nilsson klättrade uppåt på formstegen ända till en fotskada satte stopp i slutspelet.


Jacob Larsson
47 matcher, 5 mål, 9 assists (grundserie). 16, 0+3 i slutspel

Har talang, spelsinne och skridskoåkning, men saknar fortfarande lite muskler och hårdhet. Kanske blir överplockad till NHL för att få det i AHL? Eller så löser fystränare Pär Edlund det i sommar.


Christoffer Ehn
37 matcher, 0 mål, två assists (grundserie). 16, 0+1 i slutspel

Har utvecklats, går mycket mer rakt på mål. Kom tillbaka från utlåning, visade att han ville ta plats i SHL. Riktigt bra i slutspelet. Jag saknar dock mål och assists.


Kristian Vesalainen
19 matcher, 1 mål, ett assist (grundserie). 5, 0+0 i slutspel

En megatalang – och 16-åringen tog plats i A-laget under både grundserie och slutspel. Avslutade säsongen med finskt JVM-guld för 18-åringar.

 

TVÅ FYRAR

 


Anton Karlsson
19 matcher, 0 mål, 2 assists (grundserie)

Fick uppleva en magisk säsong – utlånad till Leksand. Spelade upp laget till SHL, bidrog och tog plats. Fick därefter komma hem och uppleva guldfesten i Göteborg.


Kristoffer Gunnarsson
13 matcher, 0 mål, noll assists (grundserie)

Är en backtalang att satsa på – men väger fortfarande aningen för lätt. Kanske mår bäst av att lånas ut en säsong till allsvenskan. Eller varför inte Hanhals i ettan?


Oliver Bohm
15 matcher, 0 mål, tre assists (grundserie)

Var egentligen inte så mycket sämre än nån annan, men drabbades av backöverflödets förbannelse och såldes till Malmö.


John Dahlström
13 matcher, 0 mål,  ett assist (grundserie)

Startade säsongen lysande, var på väg in i laget – men orkade inte riktigt hålla standarden. En bra träningssommar – och John lyckas?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.