Bänkad? Nja – Robin Lehner är nummer ett i Chicago Blackhawks. Men allt är inte bara hockey för den förre Frölunda-målvakten – som hittat en väg att stå emot sina mörkaste tankar.
Bänkad? Nja – Robin Lehner är nummer ett i Chicago Blackhawks. Men allt är inte bara hockey för den förre Frölunda-målvakten – som hittat en väg att stå emot sina mörkaste tankar. Bild: JOEL MARKLUND

Så hittade Lehner en väg tillbaka till livet

Han umgicks med tankar om självmord. Han missbrukade tabletter och sprit. Men den förre Frölunda-målvakten Robin Lehner, 28, har hittat en väg tillbaka.
– Jag drack för att dämpa min ångest. När jag söp så lugnade jag ner mig, berättar han för SVT Sport.

ANNONS
|

Det är nästan två år sedan som målvakten Robin Lehner för allra första gången berättade om det personliga helvete han levt med vid sidan av ishockeyrinken.

Den gången hade han hemligt lagts in på ett behandlingshem – för missbruk av tabletter och alkohol. Han har diagnostiserats med ADHD och bipolaritet – och organisationen NHL ville lägga locket på.

– Jag ger NHL mycket stöd för vad de gör, grymma gubbar som hjälpt mig otroligt mycket, men NHL är stora affärer. I affärer, om du visar svaghet så är du körd. Jag förstår den sidan, berättar han för SVT:s hockeyankare Dusan Umicevic.

ANNONS

Lehner valde därefter en annan väg.

– Jag valde öppenheten. Jag gjorde det för min familj och för mina barn. Jag visste att det kunde förstöra för mig, men jag hade egentligen inget val.

Nummer ett. Robin Lehner vaktar i dag målet i Chicago Blackhawks.
Nummer ett. Robin Lehner vaktar i dag målet i Chicago Blackhawks. Bild: GARY A. VASQUEZ

I dag är Robin Lehner nummer ett i Chicago Blackhawks. Han skrev inför den här säsongen ett ettårskontrakt värt fem miljoner dollar, nästan 48 miljoner kronor.

Väl på isen har han fina 92.20 i räddningsprocent i det Blackhawks som jagar en slutspelsplats – och lär ha en bra förhandlingssits både i Chicago och gentemot andra lag i NHL.

Vissa dagar faller Lehner tillbaka i mani igen – och han äter receptbelagda mediciner mot sina svårigheter. Lägg till det regelbundna urinprov, för att minska risken för återfall med alkoholproblematiken.

– När någon kommer till mig och frågar idag; hur mår du? Då svarar jag ärligt. Fan, jag mår inte så bra, jag har ångest. Plötsligt så är det ok för den andra parten att öppna upp sig med sina problem. Det är där det startar, när det finns en tillit, berättar han för SVT Sport.

Du ser hela reportaget Bakom masken – Lehners kamp mot mental ohälsa här.

ANNONS