Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rylander: Rysk lektion – Mårts är 60 minuter från slutet

Tack för din tid som förbundskapten, Pär Mårts. För efter kvartsfinalen är karriären i Tre Kronor över. Och tack för lektionen, Ryssland.

Det finns naturligtvis enklare hockeyuppgifter än att glida in Ispalatset i Moskva och mötas av arena fullsatt med självsäkra ryssar som galet bjuder på kraftfulla sjajbo-vrål. 
Lägg till det ett ryskt landslag som motstånd. Ett landslag fyllt av fart och kvalitet, med världsklasslirare som Alexander Ovetjkin, Jevgenij Kuznetsov och artisten Artemi Panarin.

För när ryska spelare slagits ut ur NHL-slutspelet är det inte en fråga om de kommer till VM, utan vilket plan de anländer med. Det bokas inga semestrar, det känns inte efter, det läkarundersöks inte, det tvekas inte, det skylls inte på ett World Cup långt bort i september. 

Jag gillar inställningen och lojaliteten mot landets finaste landslag.

Det är därför vi får se stjärnorna, även i ett världsmästerskap – och den här kvällen är det dessutom en ren njutning, hockeymässigt, att se ryssarna lira ut Tre Kronor.
Jag läser en tweet om att det ser ut som på Xbox, alltså ett tv-spel. Och visst, det är verkligen så pass snygga mål som den hårt kämpande keepern Jacob Markström släpper. Klapp-klapp, pass i sidled, pang i nätet. Hockeygodis så sött att tungan krullar sig.

En annan skriver att nu fattar 90-talisterna kanske vad vi som minns Sovjet fick uppleva under i stort sett varenda VM-turnering på 80-talet.

Men vad säger hjärtat?

Det har blodbrist, förstås. Det saknar flöde, det slutar pumpa. För även om Tre Kronor lyfter sig i tredje perioden, när Ryssland slår av turbon, blir det klar förlust – och med den är Pär Mårts äventyr som svensk förbundskapten 60 minuter från att avslutas. För nu får vi möta Kanada i kvarten på torsdag – och det blir knappt ett dugg lättare än rysskampen.

Corey Perry från Anaheim Ducks, Derick Brassard (lagkompis med Henke i Rangers), Frölundabekantningen Matt Duchene från Avalanche och megatalangen Connor McDavid (Edmonton Oilers) lär snurra på samma sätt som hjulen på Liseberg under högsäsong.

FÖR ÖVRIGT: Jag är inte helt förvånad om Mats Rosseli Olsen kan få ett intressant möte med sin agent Patrik Carnbäck i dagarna. Norrmannen har imponerat både framåt och bakåt under VM-turneringen, precis som i SM-slutspelet.
Det kan ge 25-åringen ett anbud från både KHL och NHL – och innebära ännu en kvalitetstömning av svenska mästaren Frölunda.

TILL SIST: I morgon bitti släpper Frölunda in medierna i gymmet för en ny säsong – och vi träffar för första gången exempelvis Victor Olofsson från Modo. Det kan vara värt att hänga med på gp.se under dagen.

Kan den göteborgska hockeyresan verkligen gå till samma slutdestination två säsonger i rad?

Jag tvivlar lika mycket på Götaplatsen som att Tre Kronor ska slå Kanada. 

Eller vad säger du, Roger Rönnberg? Är omöjligt är bara nåt som ingen hittat lösningen på än?

• • •

Plus
Danmark. Är för andra gången framme i VM-kvartsfinal – och Janne Karlssons landshold är verkligen på väg åt rätt håll. Extra kul med jätten Oliver Lauridsen på backplats. Finland som motstånd!

Minus
Osäkerheten. Frölunda kan fortfarande bli av med SHL:s bäste keeper och bäste center. Lasse Johansson är detaljer från envägskontrakt med Chicago Blackhawks och Johan Sundström har stegrat formen i Moskva.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.