Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rylander: "Mårts kunde inte trolla..."

Allt har sin tid – och när Pär Mårts Tre Kronor åker mot Kanada i kvartsfinal är det inget fiasko. Det är helt enligt de styrkeförhållanden som finns i årets VM.

TV 4 gör sitt allra bästa för att i tv-sändningen pumpa upp ett på förhand underlägset Tre Kronor som en värdig motståndare till den regerande världsmästaren. Freddan Petterssons gamla slagskott till kvartsfinalstraff vevas gång på gång, som ett slags påminnelse att det faktiskt går att rubba ett namnkunnigt motstånd och skejta vidare mot guld.

Fast verkligheten?

Tja, den är betydligt elakare än så i Sankt Petersburg.

"Vi kan inte vinna matchen med att bara sitta i vår egen zon"
, säger backen Adam Larsson i första periodpaus – och 40 minuter senare är Pär Mårts tid som förbundskapten obarmhärtigt över.

Äntligen? Tja, hockeymässigt behövs förstås en ny röst i Tre Kronor – och framför allt en ledare som kan få utslagna NHL-spelare att förstå att landslagets tröja är den finaste som du kan dra på dig. Även i en betydelselös VM-turnering.

Men visst kan jag önska Mårts ett vackrare slut, en lyckligare saga – än att bli förnedrat av Matt Duchenes vassa Kanada. Inte ens när Sverige spelar sex mot tre (!) under 1.53 är laget nära att spräcka keepern Cam Talbots nolla – och det är ett faktum som inte ens en trollkarl kan förändra.

UNDER PÄR MÅRTS sex säsonger har Tre Kronor däremot varit ett öppet landslag, ett under av gästfrihet. Alla spelare pratade exempelvis efter varje träning i den olympiska turneringen i Sotji – och jämför vi med fotbollen är skillnaden ungefär som mellan en slutlön för en förskolepedagog och för storchef på ett multinationellt företag.
Gigantisk, alltså.

JAG KOMMER ATT sakna en förbundskapten som tog sig tid att svara på sms – och alltid var lite torrt full i fan när han gjorde det. Fast vem vet, kanske det finns en komisk ådra hos ersättaren Rikard Grönborg också?
Att den nye förbundskaptenen är en bättre – och vildare – matchcoach är jag redan övertygad om.

FÖRRESTEN: 41 500 I böter för ett inhopp på Gamla Ullevis gräs i en match som redan var avbruten? Saftigt värre och en svidande läxa för Frölundas guldgutt Mats Rosseli Olsen. Det kommer inte hända igen – och den vetskapen i polisförhören om några veckor kanske gör att hockeyspelaren klarar sig från besöksförbud?


SKA VI HITTA nåt positivt med den svenska kvartsfinalen är det att Johan Sundström spelat färdigt för säsongen och kanske, kanske – trots sin supersäsong – blir kvar ännu ett år till i Frölunda.

Det kan behövas efter alla spelartapp.

 

TILL SIST: Nu är det dags att börja tagga för World Cup. Ni minns väl att Tre Kronor lagt sitt träningsläger i Scandinavium – och möter Finland i en träningskamp här?
Det är hockeyguld, det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.