Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rylander: Grönborg måste börja coacha mer

Sverige är nära semifinal. Men nu får Rikard Grönborg börja coacha.

"Henrik var vår kille före turneringen – och han är det nu också", säger Daniel Sedin med drygt två timmar till nedsläpp mot Finland.
Och när pucken väl dansar tango i Air Canada Centre så förstår vi varför.
Tja, när stjärnbacken Erik Karlsson, tvåfaldig vinnare av Norris Trophy, bjuds med på en sightseeingtur upp till korvkiosken av unge supertalangen Patrik Laine, så är det Henrik Lundqvist som står för en grym räddning med plocken.
De finska lejonen ser betydligt vassare ut, skärpta och tända på nåt sätt. Det är klart att det blir så efter en förlust, en reaktion när du spelar för fortsatt överlevnad i World Cup.
Då är det tur att Henrik Lundqvist inte bara kylt ner kroppstemperaturen – utan även hittat formen direkt. Vem tror att Sveriges målvakt ska vara Tre Kronors bäste mot ett Finland som i premiären hamrades ner under isen av de snabbskrinnande talangmonstren i North America?
Inte jag – men tack vare just Lundqvists fokuserade och inspirerade spel går det vägen.
Vi bjuds på plockningar, klubbräddningar, benparader och tv-räddningar. 
Världsklass, helt enkelt.

MEN SVERIGE MÅSTE få igång offensiven – och jag vill se förbundskapten Rikard Grönborg vaska om. Loui Eriksson har – även om han gör 2–0 i tom kasse – varit helt osynlig tillsammans med bröderna Sedin. Kanske kan en elak och betydligt mer rivig Gabriel Landeskog göra nytta där?
Jag vill också se amerikanskt skolade Grönborg börja coacha mer aktivt under matcherna. Bli inte en svensk förbundskapten som står med armarna i kors och väntar på individuella prestationer.
Våga driva de hetaste spelarna för matcherna. Ta väck lirare som inte presterar, våga blanda om under ordinarie tid.

JAG HAR TIDIGARE berättat om datachip i puck och tröja, för att bland annat mäta hastigheter och tid på isen. I Sveriges förra match visade World Cup och NHL kanske inte upp något sensationellt, men Tre Kronors stjärnback Erik Karlsson hade en mikrofon under hela matchen.
Det ger hockey en dimension till. Särskilt när Karlsson bjöd på sig själv – och sa så här till storspelande keepern Jacob Markström efter det svettiga slutet.
"Fan vad kung du är, fan vad glad jag blir. Nästan bra att du inte håller nollan. Nu får du skärpa till dig till nästa match ju ..."
Men att släppa en helt oklippt version från igen? Helt otänkbart. 
Då skulle hela landets tvållager ta slut. 
För att tvätta svarta tungor. 

TILL SIST: Om Sverige ska gå hela vägen måste laget även upp i tekningar. Bara drygt 40 procent vunna håller inte mot bättre lag än Finland.
Det lär vi märka snabbt mot Nordamerika.
Kanada må vara laget att slå i turneringen, men Connor McDavid, Auston Matthews och Ryan Nugent-Hopkins är definitivt killarna du ska titta på.

Plus
Tampa Bay Lightning. Har tolv spelare i World Cup – och när Anton Strålman gör mål har sex av dessa hamnat i målprotokollet.
Minus
Tekningarna. Jag vet inte hur många gånger som Tre Kronor tappar pucken efter en offensiv tekning – men jag vet att det är för många. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.