Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Rylander: "Dahlin kan bli den störste – någonsin"

Ta chansen nu, svensk hockey. Ta med en 16-åring till JVM – och låt honom visa världen.

På måndag har Svenska Ishockeyförbundet bjudit in till presskonferens på ett hotell i Stockholm. Där finns både överstebossen Tommy Boustedt och Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg, som ska berätta vilka spelare som lirar en träningsturnering.

Men själva huvudnumret, det står Tomas Montén för.

Han är förbundskapten för Juniorkronorna och ska presentera den trupp som ska spela JVM i Kanada vid årsskiftet. Ni vet, den där glädjefyllda turneringen som alla hockeyintresserade i Sverige fullkomligt älskar.
Jag är övertygad om att Rasmus Dahlin finns med, för det är en av de största talanger som svensk hockey presenterat de senaste 20 åren.
16-åringen från skolbänken är ordinarie i Frölunda när han tillåts att vara det. Han är iskall, respektlös på det sköna sättet – och med en egenskap du aldrig kan träna dig till: 
En fantastisk spelförståelse.

DET GÅR KNAPPT en träning utan att du står och skakar på huvudet åt Dahlins trollerinummer. Han spelar pucken via skridskor, drar klubban mellan benen, lurar upp lagkompisar till korvkiosken, prickar krysset och tar för sig mer och mer och mer.
Han är framtiden – och när luttrade hockeyjournalister från Kanada redan börjar prata om Lischöpingsgrabben som draftetta ... tja, då är det något alldeles extra.
Det är därför som Dahlin toppar listan här intill.
Allt annat än spel i JVM är ett tjänstefel av Tomas Montén – även om Dahlin är tre år för ung.

NÄR DAGSTRÄNINGEN är över med Frölundas A-lag, först fys och sedan två ispass, väntar skolbänken på Katrinelundsgymnasiet för nämnde Dahlin, Filip Westerlund och Joni Ikonen.
Skola och idrott, hand i hand. 
Ett proffs under upplärning, inte helt olikt ett amerikanskt college. Om du bortser från den professionella aspekten, vill säga.
"Jag har varit på college i USA och tittat – och skulle min 16-årige son få ett scholarship på ett division I-college så skulle jag skjutsa honom till flygplatsen direkt! Vi driver ett liknande koncept här i Frölunda. Spelarna sköter skolan – och hockeyn. Det är precis som på ett college och vi jobbar med utveckling minst lika bra som dem, tror jag. Vi vill erbjuda samma sak – men här blir du hockeyproffs tidigare", säger Frölundas huvudcoach Roger Rönnberg.

FÖRRESTEN: JAG HADE gärna plockat med både Jonathan Dahlén och Elias Pettersson på listan över de tio största talangerna. Kanske är de där redan nästa år, när Timrå IK tar klivet från Hockeyallsvenskan?

FÖR ÖVRIGT: Ingen målvakt på listan? 
Det skulle i så fall vara Filip Gustavsson från Luleå Hockey. Sex matcher, nästan 93 i räddningsprocent och draftad av mästarlaget Pittsburgh Penguins.
Etta i JVM-laget i mina ögon, före Felix Sandström från Brynäs.

TILL SIST: Håller ni med? Tänkte väl det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.