Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Rylander: Dags att byta leende mot allvar

Tre Kronor skrattar och Tre Kronor ler. Men plötsligt skärps tonen. World Cup är turneringen som Sverige aldrig har vunnit.

Sverige går in i semifinalen som gruppsegrare, men också med en hel del förbättringspunkter. Jag väntar fortfarande på att Erik Karlsson ska bomba in puckar från blå som i Sotji, eller som under en helt vanlig NHL-säsong.
Med hans publikfriande spelstil får vi ibland räkna med felpass eller misstag i uppspelsfasen, men det finns ingen annan back i NHL som kan åka slalom genom ett helt lag som den Frölundautvecklade världsstjärnan.
Han är förresten en riktigt skön lirare, den här världens bästa Karlsson.
När Sverige ledde med 1–0 mot Finland i gruppspelet och förbundskapten Rikard Grönborg gjorde sitt bästa för att dela ut taktiska instruktioner under en timeout med 43 sekunder kvar till full tid ... tja, då stod Karlsson och kastade halstabletter in i munnen på reservmålvakten Jacob Markström
Jo, det är sant. Aftonbladets skicklige hockeyfotograf Jimmy Wixtröm har till och med bildbevis som snurrat runt på sociala medier. Det är som om Karlsson har ett helt eget universum, där nervositet och ångest inte finns.
Han bara flinar lite, spelar vidare – och kanske är det avsaknaden av allvar som gör honom så pass bra. Det skulle inte göra mig förvånad om Erik Karlsson gör sina absolut bästa matcher i slutet av turneringen.
Bäst när det gäller, liksom.

Jag vill också se Loui Eriksson vakna målmässigt. Det sedinska samarbete som såg så bra ut under träningsmatcherna är plötsligt försvunnit nånstans mellan Hockey Hall of Fame och Lake Ontario.
Loui känns vilsen, åker omkring utan att få nåt vettigt gjort.
"Jo, det kan bli bättre"
, erkänner han aningen motvilligt.
Men det är också skönt att ha en tro, en tro att det bästa i livet inte hänt än. I så fall kan vi se fram emot en alldeles fantastisk finalserie mot Kanada.
Matt Duchene, som toppar poängligan, och hans gäng ska bara fälla en väckt rysk björn först. 

FÖRRESTEN: På något märkligt sätt unnar jag den smått galne Mats Zuccarello Aasen ett mål mot lagkompisen Henrik Lundqvist. Så länge som Tre Kronor vinner, vill säga.
Jag tror att norrmannen, som var New York Rangers bäste poängplockare senaste säsongen, skulle lyfta oerhört mycket psykiskt av det målet.

TILL SIST: Frölunda har inte imponerat i starten av SHL – och jag fortsätter att tjata: Det kommer att ta tid att spela ihop ett helt nytt lag. T-å-l-a-m-o-d.
Det får inte bli panikvärvningar som förr – bara för att laget skulle ligga i botten av serien. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.