Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det blev bara en säsong i New York Islanders för Robin Lehner som numer tillhör Chicago Blackhawks. Bild: Frank Franklin II
Det blev bara en säsong i New York Islanders för Robin Lehner som numer tillhör Chicago Blackhawks. Bild: Frank Franklin II

Robin Lehner klar för Chicago Blackhawks

Robin Lehner stod för en succésäsong när han vaktade kassen i New York Islanders.
Det blev dock bara en säsong på Long Island för göteborgaren som istället skrivit kontrakt med Chicago Blackhawks.

Säsongen 2018/19 var en händelserik sådan för Robin Lehner. Inför hösten hade den förre Frölundamålvakten bytt klubb, från Buffalo Sabres till New York Islanders, och talat ut om sitt missbruk som ledde till mörka självmordstankar.

LÄS MER: Lehner om missbruket och självmordstankarna

Väl ute på isen stod göteborgaren för en makalös säsong, vilket ledde till att han var en av kandidaterna som kunde utses till NHL:s bäste målvakt under prisceremonin i Las Vegas. Där han fick se sig besegrad av Tampas målvakt Andrej Vasilevskij.

Lämnar Long Island

Efter succésäsongen tydde det mesta att Robin Lehner skulle belönas med ett nytt kontrakt av Islanders och han själv såg en framtid med klubben.

— Jag folket där. Jag älskar mina lagkamrater och organisation. Så jag vill tillbaka, jag vill inte vara någon annanstans, men händer det så händer det, sa han till NHL.com.

Men det blev bara ett år på Long Island. Natten mellan måndag och tisdag, svensk tid, kom nämligen beskedet att 27-åringen har skrivit ett kontrakt med Chicago Blackhawks.

För Chicago Sun utvecklar Göteborgaren hur det kunde bli som det blev:

– Jag tror inte många personer förstod att jag var tillgänglig. När det upptäcktes och Chicago kom med en förfrågan var det väldigt intressant, säger Lehner.

"Hade redan värvat en annan målvakt"

Varför var han då ens "tillgänglig"? Varför hade inte Islanders slängt sig över svensken med ett kontraktsförslag omedelbart?

Enligt Sportbladet, som också hänvisar till amerikanska medier, blev målvakten för bakom ljuset av sin egna klubb. Detta efter att förhandlingarna dragit ut på tiden:

– Då började vi diskutera ett kortare kontrakt och stod en bit ifrån varandra lönemässigt. Då lade de ett slags ultimatum framför mig och jag tog några dagar på mig att fundera över det men när jag kom tillbaka och ville hitta en lösning så hade de redan värvat en annan målvakt. Det är sanningen, om folk tror på den eller inte spelar ingen roll. Jag ser verkligen fram emot nästa kapitel i mitt liv med Chicago Blackhawks nu och det ska bli en härlig utmaning, säger Robin Lehner.

Kontraktet med Blackhawks är skrivet på ett år och värt omkring 46 miljoner kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.