Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Robin Lehner: Jag hade blivit utkastad om jag var svart

Robin Lehner hade inte kunnat vara lika öppen om sina drogproblem och sin psykiska ohälsa om han var svart, det menar förre Frölundamålvakten.
– NHL hade kastat ut mig ur ligan, säger han till Sportbladet.

NHL-slutspelet pausades, efter påtryckningar från spelarna, under två dagar i protest mot rasismen i USA. Under den tiden hade Robin Lehner diskussioner med lagkamraten Ryan Reaves, en av få svarta spelare i ligan.

De pratade om den systematiska rasismen i samhället och Lehner kunde då dra paralleller till sitt egna förflutna.

Det var nämligen för två år sedan som den förre Frölundamålvakten berättade om hur han brottats med drogmissbruk och psykisk ohälsa – något han inte tror han hade kunnat göra om han var svart.

– Jag sa som jag trodde till Ryan: Efter allt jag gått genom och sagt och gjort är jag övertygad om att jag varit utkastad ur ligan vid det här laget. Jag hade inte varit här nu. Jag är helt säker. Man får se sig i spegeln och inse att man har ett vitt privilegium, säger han till Sportbladet.

Robin Lehner var en av spelarna som gick ner på knä under nationalsången under omstarten av NHL-säsongen, detta i protest mot rasismen i USA. Bild: JASON FRANSON
Robin Lehner var en av spelarna som gick ner på knä under nationalsången under omstarten av NHL-säsongen, detta i protest mot rasismen i USA. Bild: JASON FRANSON

Hyllar stödet från spelarna

NHL fick kritik för att ligan inte följde NBA:s initiativ och ställde in sina matcher som protest efter skjutningen av Jacob Blake.

Men efter påtryckningar från spelarna – däribland Matt Dumba, Evander Kane och Ryan Reaves som bildat Hockey Diversity Alliance – valde alltså NHL att avbryta slutspelet under två dagar.

För Lehner är det viktigt att spelarna som tillhör minoriteter känner stödet från lagkamraterna.

– Ja, absolut. NHL är en väldigt vit liga och det är viktigt att vi vita spelare tar ansvar och driver på för förändring. Vår liga ska vara öppen för alla.

Ryan Reaves och Robin Lehner. Bild: John Locher
Ryan Reaves och Robin Lehner. Bild: John Locher

Nu hoppas han att en förändring är på gång, att de senaste protesterna inte bara var tomma ord.

– Det har varit emotionella dagar och då var det ändå bara ett första steg. Vi måste följa upp med mer handling och försöka bidra till verklig förändring.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.