Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Rönnbergs tydliga signal till spelarna

Mot Biel-Bienne hade Frölunda 52 skott på mål. Skott som dock tagits från fel ställen – något som ledde till att Roger Rönnberg gjorde en tydlig markering mot spelarna på träningen.
– Det var nog ingen som kunde missa det, säger Simon Hjalmarsson.
– Vi är aldrig nöjda, säger Roger Rönnberg.

Det var hela 87 skott mot mål från Joel Lundqvist och hans lagkamrater mot Biel-Bienne i den första kvartsfinalen i Champions Hockey League. Det var hela 52 skott på mål men bara två av alla dessa puckar gick i mål bakom storspelande Jonas Hiller.

– Det är inte godkänt, verkligen inte, sa Roger Rönnberg efter matchen.

Mängder av de 52 skott som träffade mål togs från lägen där Hiller såg pucken och en bra bit ifrån målet. En miss av Frölunda?

– Vi gick i deras fälla, sa Roger Rönnberg besviket.

Under onsdagens träning bjöd han på en tydlig signal till spelarna. De två målområdena i Frölundaborg ringades in med blå sprayfärg för att visa för spelarna varifrån som avsluten ska komma.

Träningen igenom var det tydligt. Ju närmare mål, desto bättre och desto lättare är det att få in puckarna. Från tränarstabens håll var det också tydliga direktiv med flera spelare som går in i den ibland otacksamma ytan just framför motståndarna.

– Det var ingen som kunde missa det ... vi kände ju att vi hade kunnat ha mer skymning framför mål och fått något extra mål på just det. Vi hade extremt mycket skott men han fick se de flesta och det var tydligt budskap nu, in och störa på målvakt och hugga på returerna, säger Simon Hjalmarsson.

Är det ett återkommande problem?

– Nej, det tycker jag inte. Vi har gjort mycket mål i år men när de krympte sin box framför mål och vi fick så mycket tid på utsidan måste vi göra det bättre. Vi måste ha mer folk framför mål och hitta andra vägar när lag backar hem mot oss. Det kan ju vara ett höstlöv som slinker in men då måste folk skymma målvakt och vi måste in på returerna.

Ni brukar inte få såhär tydliga signaler?

– Haha! Nej, jag vet inte vad det var idag ... det brukar räcka och prata men det var tydligt idag och det kanske behövs.

Roger Rönnberg har gjort sin analys och har statistik, som så många gånger förr. Enligt tränaren var det endast nio av 52 skott som togs i den yta han vill att spelarna ska ta avsluten i.

– Det är för lite och vi ser ett litet mönster. Biel påminner mycket om lag i serien som Brynäs och Rögle som spelar på liknande sätt, packar ihop och kontrar på oss. Det är bra att få sådana matcher där vi behöver förstå vad vi behöver justera för att vinna, säger han.

Behöver du verkligen påminna spelarna om det här?

– Jo, det tror jag. Det är så oerhört många moment du måste behärska i hockeyn och om vi jobbar med försvarsspelet så kan anfallsspelet bli sämre under en period eller tvärtom. Det där går upp och ner och så är det när man jobbar med utveckling. Vi är aldrig nöjda med spelet innan det är dags för slutspel och vi ska ha vår examen. Vi ska inte vara klara ännu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.