Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Rönnberg: ”Måste ifrågasätta vad jag gör”

Ligans mest formstarka lag Malmö Redhawks mot ett Frölunda HC som förtvivlat letar formen. Det kunde bara sluta på ett enda sätt?
4–0 till Malmö fick coach Roger Rönnberg att tvivla.
– När det ser ut som det gör så måste jag ifrågasätta vad jag gör, säger han.

Frölunda HC hade åkt till Malmö för att ta steg i rätt riktning. Kämpaseger mot Luleå borta och poäng hemma mot Djurgården skulle följas av en ännu bättre insats – och planen var klar.

Med fart och kreativitet skulle Frölunda få förflyttning på Malmös stora och tröga backar.

Det gick totalt åt skogen.

Ett uselt spel i numerärt underläge, misstag som gav baklängesmål – och plötsligt fick vi återigen se ett Frölunda som desperat försökte kämpa sig in i matchen.

Efteråt var det en dyster huvudtränare som mötte pressen med mörk blick.

Jag har under din tid i Frölunda aldrig någonsin hört dig ifrågasätta vad du håller på med som coach?

– Nä. Att inte få bättre effekt på allt arbete som vi gör tillsammans, spelare och ledare ... det gör mig oerhört besviken! Jag måste ifrågasätta det som jag gör. Jag måste det. Jag tror före varje match att jag har förberett laget på allra bästa sätt – men när det ser ut som det gör så måste jag ifrågasätta vad jag gör. Absolut.

LÄS MER: Nicklas Lasu ger Roger Rönnberg stöd i tvivlet

Roger Rönnberg är tydlig och skarp i analysen – och han hade inte mycket att glädjas åt i Malmö Arena. Första perioden kan vi glömma – för det var mest bök vid sargerna och två lag som fokuserade på att hålla motståndet från farliga områden.

Och det blev inte bättre.

Trots att förre frölundaiten Pathrik Westerholm först körde över målvakten Niklas Rubin och därefter fick en tvåa till för snack mot domarna från utvisningsbåset så skapade Frölunda inte en enda farlig chans i fyra minuters numerärt överläge.

Bytte målvakt efter 4–0

I stället snodde födelsedagsbarnet Emil Sylvegård pucken från Stefan Elliott vid blålinjen – och sprintade mot mål. Avslutet? Upp i krysset, förstås – och 1–0 till hemmalaget.

– Jag ser samma sak upprepas gång efter gång. Vi trycker, vi gör bra delar av matcher. Men vi tar oss inte riktigt in där och gör det där målet som ger oss luft. Vi går bort oss, de får ett friläge, de gör mål, de får nåt att gå på ... och sen efter det blir det stressigt, suckar Rönnberg.

Och med tio sekunder kvar av andra perioden stod Frölunda för ett obegripligt byte. Då spurtade Joe Veleno ensam mot mål – och petade in 2–0 för hemmalaget.

Det blev inte bättre i den tredje perioden. Förre frölundaiten Ponthus Westerholm fick åka, dribbla och plötsligt hade han fritt skottläge. 3–0 i gubbhörnet bakom Niklas Rubin.

Strax därefter gav Mattias Norlinder bort puck till en aggressivt checkande Lars Bryggman och friläge nummer tre gav också frilägesmål nummer tre för Malmö.

4–0 med kvarten kvar att spela, matchen förstås förlorad – och Johan Mattsson fick ta över målvaktsjobbet.

– Det är lätt att vara mörk direkt efter match. Det är klart. Killarna vill när de kliver in till matchen. Det har ingenting med vilja att göra. De vill verkligen vinna den här matchen – men vi lyckas inte genomföra vår gameplan nog bra. Då blir jag alltid fundersam på mig själv först. Det är där jag får börja. Jag behöver få grepp på laget och känna att vi spelar bättre ishockey. Så enkelt är det, säger Roger Rönnberg.

Krismöte väntar

Ska vi hitta nåt positivt så höll Johan Mattsson tätt resten av matchen, runt 15 minuter. Men Malmö har nu vunnit de tre senaste matcherna mot Frölunda i SHL den här säsongen – och Skånelaget klättrar uppåt i tabellen.

Nu väntar speluppehåll för Frölunda – fram till tisdag nästa vecka. Då väntar krislaget HV71 i Husqvarna Garden Arena.

Men innan dess ska Frölunda ha ett krismöte — där allt ska vädras.

– Vi ska ha ett samtal tillsammans med laget där vi ska fånga upp spelarnas intryck. Det tror jag är väldigt viktigt. Du och jag som är på sidan kan gissa vad det här beror på, men spelarna vet ju vad de spelar med för tankar och känslor. Det ska vi jobba med – och sen ska vi utgå från det. Så vi får rätt medicin till rätt åkomma, så att säga.

Är du inte lite förvånad – med tanke på att du var nyförälskad så sent som i torsdags efter segern mot Luleå i Norrbotten?

– Eh, joo. Jag är mycket förvånad! Sedan tror jag att det hade räckt med ett vasst PP och gjort ett mål istället för att släppa in ett mål i den spelformen för att få den där boosten och energin in i killarna. Det är därför som jag kanske är lite väl mörk. Kan vi lyckas med det så blir det givetvis en annan match. Men vi ska också göra det, säger Roger Rönnberg.

LÄS MER: Frölundas kapten Joel Lundqvist talar ut efter huvudtacklingen

LÄS MER: Viktor Ekbom har tappat sin plats efter skadorna: ”Hamnat ur fas”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.