Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Profilernas kritik mot förbundet efter kaoset

Det fortsätter att storma kring Svenska ishockeyförbundet. Nu riktar 34 stora profiler, däribland Börje Salming och Kent Forsberg kritik mot förbundet och särskilt ordföranden, Anders Larsson och generalsekreteraren, Tommy Boustedt, i ett öppet brev.

Det har stormat kring det svenska ishockeyförbundet under senaste månaderna och det fortsätter att handla om negativa rubriker. Det var efter att Damkronorna strejkat på grund av att många spelare känt sig orättvist behandlade av förbundet som det började att storma.

Den strejken var dock över strax innan jul efter att förbundet kommit överens med spelarna.

Därefter har det fortsatt blåsa kring förbundet.

LÄS MER: Roberts plan – tillbaka till världseliten och Sävehof efter graviditeten

Det har kommit in en polisanmälan mot en ledare inom förbundet som är misstänkt för sexuellt ofredande. Fackklubben riktade skarp kritik mot sin arbetsgivare och i slutet av förra året skickades detta ut – angående lönediskriminering:

”Arbetsgivaren är i total avsaknad av lönestrategi och lönepolicy” och att ”i lönesättningen tas ingen hänsyn till anställningstid, kompetens eller löneläge för individen eller löneläget jämfört med kollegors löneläge. Lönesättningen följer ingen linje alls.”

Det stannar dock inte där.

För en vecka sedan valde förbundet att sparka ut informationsassistenten, Anders Feltenmark. Förbundet hänvisade till arbetsbrist. Enligt Aftonbladet ska anledningen dock snarare varit att det var just Feltenmark som upprättade polisanmälan mot förbundet.

LÄS MER: Boustedt om stormen i hockeyförbundet

Stormarna kring hockeyförbundet var något som generalsekreteraren, Tommy Boustedt bemötte i GP nyligen.

– Det är klart att det inte är roligt att Svenska Ishockeyförbundet förekommer i medier kring den här typen av frågor. Givetvis är jag som person och ytterst ansvarig för kansliet berörd av det. Vi har säkert en hel del vi kan bli bättre på – och eventuell kritik är därför något vi tar på stort allvar, sa Boustedt då.

Har du, helt ärligt nu, umgåtts med tankar på att avgå? Det kan ju inte vara lätt att bli ansatt från olika håll?

– Nej, det är inte roligt. Men tyvärr är det en del av uppdraget när man leder en verksamhet så omfattande som vår. Jag vill att alla medarbetare ska känna att ledningen verkligen tar kritik och synpunkter på allvar – och gör vårt yttersta för att skapa en bra arbetsplats som är till nytta för hela hockey-Sverige.

LÄS MER: Förre Blåvitt-talangen sjuk i covid-19 – vårdades på intensiven: "Bad till Gud"

Nu riktar 34 tunga hockeyprofiler kritik mot förbundet. I ett öppet brev kritiserar man förbundet och riktar särskild kritik mot ordföranden Anders Larsson och Tommy Boustedt.

"Informationsassistent Anders Feltenmark blev den 31 mars 2020, efter 24 års anställning, entledigad från sitt arbete vid Svenska Ishockeyförbundet p.g.a. arbetsbrist. Med anledning av de tidningsartiklar (Expressen, Aftonbladet och DN) som förekommit i ärendet är vår uppfattning att avskedandet av Anders Feltenmark skett på ett otillbörligt sätt. Vi ifrågasätter starkt hanteringen av Feltenmark och då han själv hänvisar till sin tystnadsplikt, råder för oss oklarhet i frågan. Feltenmark, med sina 24 år på förbundet, varav många år som fackligt ombud, tillhör gruppen längst anställda och uppbär närmast ”Ikonstatus” i sin tjänst på förbundet. Han är, vad vi förstått, mycket uppskattad av journalistkåren. Vi uppfattar förbundets agerande som synnerligen inhuman behandling av Feltenmark och vädjar till förbundet att göra om och göra rätt", skriver profilerna i brevet.

Bland profilerna som skrivit under upproret finns namn som Börje Salming, Challe Berglund, Anders Eldebrink, Bengt-Åke Gustavsson, Mats Näslund, Kent Forsberg och Hardy Nilsson.

– Jag blir så klart otroligt glad över att så många uttrycker sitt stöd. Jag har jobbat med det här i 24 år och varit hockeyintresserad hela livet. Så jag blir väldigt rörd när jag ser vilka namn som ställer sig bakom mig här, det värmer oerhört, säger Anders Feltenmark till Expressen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.