Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Profilerna om Lundqvist avsked i New York Rangers

Efter 15 år tvingas Henrik Lundqvist lämna New York Rangers. En nyhet som väcker känslor.
– Han var pulsen i laget, han var hjärtat, säger förre lagkamraten Carl Hagelin.
– De kommer aldrig glömma honom, säger Börje Salming.

Till slut kom beskedet. Henrik Lundqvist och New York Rangers går skilda vägar efter 15 år tillsammans.

Under onsdagen meddelade klubben att man valt att köpa ut den svenske målvaktsstjärnan som ledde dem till Stanley Cup-final säsongen 2013/14.

LÄS MER: New York Rangers köper ut Henrik Lundqvist från kontraktet

En era är över.

Carl Hagelin kom som 23-åring till New York Rangers. Som många andra har han den senaste tiden tagit del spekulationerna kring Lundqvist framtid i klubben – trots detta kom onsdagens besked lite som en chock.

– Man tycker synd om honom, man tycker det är tråkigt för honom. Han har gjort så otroligt mycket för den där klubben. Jag kan bara prata för när jag var där, de fyra åren, men utan honom hade vi knappt gått till slutspel många år. Han var pulsen i laget, han var hjärtat på något sätt. +

Han minns första mötet med Lundqvist. Det var 2011 under försäsongslägret inför vad som skulle bli Hagelins första säsong i NHL. Han minns hur Henrik Lundqvist välkomnade honom med ett sms och en middag inför debuten.

LÄS MER: Henrik Lundqvist höjdpunkter i New York Rangers i bilder

Nu, mer än nio år senare, har han fortfarande inte spelat med någon som utstrålat samma stjärnstatus som Henrik Lundqvist.

– För mig var det en ny värld att komma till NHL, men just hur stor han var på den tiden. Jag har ju spelat med superstjärnor efter honom. Som Sidney Crosby och (Alexander) Ovetjkin, men Henke hade lite mer av en aura kring sig utanför isen.

Han fortsätter:

– Folk var ännu mer intresserade av honom, vad han än hittade på. Han hade stjärnglansen som väldigt få hockeyspelare har. Du ser det kanske mer i andra sporter. När vi skulle skriva autografer behövde han kanske vara vid rinken i sju timmar, medans vi var där i en och en halv. Det här är en person som staden och klubben bryr sig om.

Det krävs en del för att sticka ut i en metropol så som New York.

– Ja, exakt! Du tävlar mot två basketlag, två baseballag och två NFL-lag. Sporter som dessutom är större än hockeyn i New York, så han har gjort mycket för den där klubben.

LÄS MER: Sluta, Henrik – och låt fansen minnas landets bäste målvakt

”Vad han än gör kommer det inte ändra hans legacy i New York”, säger Carl Hagelin, här Washington Capitals. Bild: JOEL MARKLUND
”Vad han än gör kommer det inte ändra hans legacy i New York”, säger Carl Hagelin, här Washington Capitals. Bild: JOEL MARKLUND

Att 15 framgångsrika år ska avslutas med att Henrik Lundqvist, med ett år kvar på kontraktet, köps ut av New York Rangers – det är vad många skulle kalla ovärdigt.

Carl Hagelin – som just nu representerar sin femte klubb i NHL – kan till viss del skriva under på det.

– Men samtidigt, det är en business. Det tror jag både Henke och alla andra spelare vet.

Han utvecklar:

– Sen hoppas alla att det ska vara en drömavslutning. Du vinner Stanley Cup sista året i laget du spelat för under hela din karriär. Sen rider du ut och dricker en margarita på någon strand i Mexiko. Men så är inte sanningen för de flesta spelarna. Bara att han kunnat vara målvakt för en och samma klubb under en sådan lång tid betyder otroligt mycket.

Vart Henrik Lundqvist tar vägen nu är ännu oklart – men Hagelin är säker på sin sak.

– Vad han än gör kommer det inte ändra hans legacy i New York.

”De kommer aldrig glömma honom”, säger legendaren Börje Salming. Bild: ANDREAS L ERIKSSON
”De kommer aldrig glömma honom”, säger legendaren Börje Salming. Bild: ANDREAS L ERIKSSON

Salming: ”Väldigt tungt”

Börje Salming är en av Sveriges absolut största hockeyspelare genom tiderna. Han lider med Henrik Lundqvist och det faktum att den svenske stjärnan till slut tvingats bort från Manhattan.

– Det är naturligtvis är det väldigt tungt för Henke. Jag tror säkert han hade velat avsluta där. Men vafan, det är många andra som fått spela i något annat lag. De glömmer inte Henke där, för de älskar honom i New York.

Precis som Carl Hagelin konstaterar den forne storbacken att det ibland är en kall bransch där spelarna är utbytbara – klubbikon eller ej.

– Visst, man tycker kanske att Rangers kunde tagit hand om honom på ett bättre sätt. Men det funkar så här i branschen. Man är där och man har kontrakt, sen kan man bli bortbytt … vad som helst kan hända. Det är man medveten om från början.

”De kommer aldrig glömma honom”

Börje Salming tror fortfarande Henrik Lundqvist kan prestera i världens bästa hockeyliga. Får den nu 69-årige hockeypensionären bestämma så kröns ”Kung Henrik” till Stanley Cup-mästare innan karriären är över.

– Det är jävligt svårt alltså, det gäller att ha röta… men det hoppas jag verkligen. Det vore grymt roligt för honom, även om det ultimata vore om han vann med Rangers.

Men, precis som Hagelin slog fast, är en sak säker:

– De kommer aldrig glömma honom, när han väl slutat kommer de fira honom hur mycket som helst.

Roger Federer är en av många som berörts av Henrik Lundqvist. Bild: Lee Jin-man
Roger Federer är en av många som berörts av Henrik Lundqvist. Bild: Lee Jin-man

Hyllas av Federer

Det är dock inte bara hockeyspelare och fans som berörts av Henrik Lundqvists stjärnglans. Under onsdagen passade även tennislegendaren Roger Federer att skriva en hyllning.

”Grattis Henrik, kungen av NYC”, skriver han på Twitter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.