Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Polisen bakom portning av supportrar

Det väcktes starka reaktioner när Troja Ljungby inte lät ett gäng supportrar komma in på hemmapremiären eftersom de hade fel tröjor på sig, nu står det klart att polisen låg bakom beslutet. – Det finns en historik med pyroteknik och våld, säger kommunpolisen Hans Sjöberg till P4 Kronoberg.

Troja Ljungby är, efter tre säsongers frånvaro, tillbaka i hockeyallsvenskan. Hemmapremiären mot BIK Karlskoga skulle således bli en fest att minnas. Men istället hamnade fokus på helt andra saker när matchen väl var spelad; nämligen att ett gäng supportrar nekats inträde till matchen för att man hade fel kläder på sig.

– Vi vill ha supportrar som uppträder i rödvitt och som hejar på oss på ett rätt sätt. Man ska inte förknippa Troja Ljungby med detta. Det är en falang, som det finns både inom fotboll och andra sporter. Det är fascism och liknande som de står för, sa klubbens ordförande Per Wass till C More efter matchen.

LÄS OCKSÅ: Supportrar nekades inträde – hade fel kläder

Polisen bakom beslutet: "Helt rätt beslut"

Supportrarna, som enligt Per Wass var omkring sju personer, bar svarta "hoodies" där det stod "Ultras Ljungby", vilket är en av klubbens supportergrupperingar.

Beslutet väckte en, minst sagt, hätsk debatt och klubbens andra supportergrupp "Troja Support" är inte nöjda med hur det hela sköts.

– Vi går inte på några matcher tills detta är uppklarat. Vi vill få ordning på detta så att alla kan gå på hockey. Hockey är ju något för alla. Man ska kunna komma ner till arenan och föra positiv stämning. Men just nu är man inte sugen på det, efter allt som har hänt, säger Troja Supports vice ordförande Martin Andersson, till P4 Kronoberg.

Nu står det dessutom klart att beslutet togs i samråd med polisen.

– Vi har sagt att vi tycker det är en försvårande omständighet att man har sådana här supportrar. Jag tycker Troja-Ljungby fattat helt rätt beslut. Vi har en historik med diverse bråk runtom arenor och på andra ställen de har åkt till. Det finns en historik av pyroteknik och våld, säger kommunpolisen Hans Sjöberg till radion.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.