Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Poängkungen klar - därför valde han Frölunda

Frölundas senaste nyförvärv är på plats. Poängmaskinen som ska ta Frölunda till nytt guld berättar nu om varför han valda att återvända till Göteborg. – När jag väl bestämde mig för att flytta hem till Sverige så var Frölunda det mest intressanta alternativet, säger Simon Hjalmarsson.

Efter SM-guldet har mycket handlat om spelare som lämnat Frölunda. Nu har man dock spänt musklerna och tagit en prestigevärvning i hamn. Poängspelaren Simon Hjalmarsson är klar för två år i klubben. Han kommer närmast från CSKA Moskva i KHL.

Under måndagen klev han ut i Campus och berättade varför det blev en återkomst till klubben han fostrades i som junior.

– När jag väl bestämde mig för att flytta hem till Sverige så var Frölunda det mest intressanta alternativet.

– En väldigt imponerande bakgrund senaste åren med spelare som har utvecklats väldigt väl och tagit ett extra kliv i den här klubben. Det var viktigt för mig att se att det är en klubb som kan vara med i toppen och slåss om guldet – och även vinna nu senast – men samtidigt utveckla spelare som individer. Det var den stora anledningen till att valet föll på Frölunda.

– Sedan har jag givetvis tre år här i juniorhockey som också spelar in. Jag känner till klubben och känner till staden. Det är också en av anledningarna.

Var det ett svårt beslut att flytta hem?

– Det var det. Egentligen så hade jag väl under säsongen stora planer på att fortsätta utomlands, framför allt i Ryssland. Men sedan ju närmare slutet av säsongen kom så började små tankar infinna sig på att spela i Sverige igen.

– Jag känner att jag saknat svensk hockey med stämningen på läktarna. Den är väldigt bra på vissa ställen i Ryssland också, men den lilla nerven som fanns kanske inte alltid på våra matcher. Sedan vill jag fortsätta utvecklas och jag tror att SHL är en grymt bra plats för att kunna göra det.

Det var inte för att det saknades bud från Ryssland som det blev SHL och Frölunda.

– Jag har haft ett antal erbjudanden från Ryssland. Schweiz har väl inte varit intressant för mig, så därifrån har jag inte hört något. Pengamässigt så hade jag kunnat få mycket, mycket mer i Ryssland. Men utvecklingsmöjligheter och sociala grejer kan man inte nå upp i samma standard i Ryssland. Så det är väl det som har gjort det.

Men det vägde över mer för Sverige så då fick jag sortera bort buden från Ryssland.

Målsättningen att komma över Atlanten finns fortfarande. Men att bara ha Frölunda som en mellanstation är inte tanken för Hjalmarsson.

– Drömmen om NHL kommer nog aldrig dö, det gör den nog inte för någon spelare, vilket ålder man än är i. Man ser ju på många spelare som får NHL-kontrakt efter bra säsonger i SHL och det sporrar ju en att verkligen sträva efter att komma dit.

– Men just nu är det de här två säsongerna i Frölunda som gäller.

Simon Hjalmarsson har tidigare spelat ihop med spelare som Nicklas Lasu, Robin Figren och Sebastian Stålberg som nu på nytt blir hans lagkamrater. Men det krävdes ingen övertalning från dem för att få honom till Göteborg.

– Jag har inte haft någon direkt kontakt med dem om mitt beslut. Jag har varit här och träffat ledningen och de runt laget och fått en väldigt bra bild av Frölundas verksamhet. Den stämde bra överens med vad jag trodde. Jag hade höga förväntningar och de infriades och det gjorde valet enklare, säger han.

– Jag behövde inte prata med några spelare. När man känner att det är rätt så varför vänta?

Hjalmarsson kommer som en spetsvärvning till Frölunda och med det följer förväntningar. Något som forwarden välkomnar.

– Med all rätt. Jag är väl en ganska etablerad spelare nu så det är klart att jag förstår att det är höga förväntningar – men jag har nog högst förväntningar på mig själv.

– Självklart ska jag göra allt för att bidra offensivt, men jag sätter aldrig upp några mål att jag ska göra mer mål än senast. Jag ska vara en bättre hockeyspelare än förra gången, det är det jag sätter upp som mål.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.