David Perron (39) i Pittsburgh och Rasmus Ristolainen (55) i Buffalo.
David Perron (39) i Pittsburgh och Rasmus Ristolainen (55) i Buffalo.

Pittsburgh säkrade slutspelsplatsen

ANNONS
|

Fem raka förluster i säsongsavslutningen höll på att ställa till det för Pittsburgh med superstjärnorna Sidney Crosby och Jevgenij Malkin. Men en seger mot grundseriens sämsta lag i sista omgången innebär att laget till sist tog sig vidare.

–Det är en jäkla lättnad, det har varit mentalt påfrestande på slutet. Men det viktiga är att ta sig till playoff, nu kan allt hända, sade Patric Hörnqvist till aftonbladet.se.

Svensken passade fram till Brandon Sutters 2–0-mål 8.26 in i tredje perioden.

Mötet med New York Rangers – grundseriens bästa lag – är en repris på fjolårets kvartsfinalserie som NY Rangers vann med 4–3 i matcher.

ANNONS

–Vi känner dem väl, de känner oss, så det borde inte bli några överraskningar. Det kommer att bli intensivt och hårt, sade lagkaptenen Sidney Crosby till nhl.com.

Sent på lördagen svensk tid tog sig Ottawa till slutspel efter 3–1 borta mot Philadelphia.

–Det är verkligen en otrolig bedrift det här, jag är stolt över hur gubbarna skött det när vi varit tvungna att gå ut och köra för fullt hela tiden. Nu ska det bli så jäkla kul att spela slutspelshockey igen, sade Ottawas lagkapten Erik Karlsson, vars Ottawa tog poäng i 27 av de 31 sista matcherna, till aftonbladet.se.

Kvällens bästa svensk poängmässigt var Vancouver Alexander Edler med ett mål och två målgivande passningar när Vancouver besegrade Edmonton med 6–5. Edler sköt det avgörande målet i förlängningen, framspelad av Daniel och Henrik Sedin.

Dallas missar slutspelet, men Jamie Benn kan i alla fall trösta sig med seger i poängligan. Den kanadensiske forwarden stod för en mäktig spurt med tre mål och en assist i 4–1-segern hemma mot Nashville. Benn fick ihop 87 poäng (35+52), en mer än John Tavares i NY Islanders.

.

Fakta: Stanley Cup-slutspelet

Så här möts lagen i första omgången av Stanley Cup-slutspelet, som inleds på onsdag.

ANNONS

New York Rangers-Pittsburgh, Washington-New York Islanders, Montreal-Ottawa, Tampa Bay-Detroit, Anaheim-Winnipeg, Vancouver-Calgary, St Louis-Minnesota, Nashville-Chicago.

ANNONS