Pittsburgh Penguins och Bill Guerin anklagas för att ha mörkat sexuellt övergrepp

Ytterligare en NHL-klubb påstås ha mörkat ett sexuellt övergrepp. Enligt kanadensiska TSN är det Pittsburgh Penguins och Bill Guerin som anklagas.

ANNONS
|

Det stormar rejält i världens bästa hockeyliga, NHL.

Den senaste veckan har det uppdagats hur flera ledande personer i Chicago Blackhawks mörkat ett sexuellt övergrepp som skedde i organisationen under Stanley Cup-slutspelet 2010.

Det hela ledde till att bland annat klubbens mångårige general manager Stan Bowman fick avgå och att klubbens förre tränare Joel Quenneville fick lämna sitt nuvarande uppdrag som tränare för Florida Panthers.

Nu har ytterligare en klubb anklagats för att ha mörkat övergrepp.

LÄS MER:NHL-chefen försvarar ligan efter skandalen

Pittsburgh Penguins och Bill Guerin anklagas

Enligt kanadensiska TSN har amerikanska delen av organisationen SafeSport startat en utredning mot Pittsburgh Penguins och klubbens tidigare assisterande general manager Bill Guerin, numer general manager i Minnesota Wild.

ANNONS

Anledningen är att en tidigare tränare i Pittsburgh Penguins organisation, Jarrod Skalde, menar att klubben och Guerin ska ha mörkat ett sexuellt övergrepp som hans fru, Erin, utsattes för av farmarlagets dåvarande huvudtränare.

Det hela ska ha hänt i farmarlaget Wilkes-Barre/Scranton Penguins. Vilket Guerin i sin roll ska haft extra ansvar för under under 2018.

LÄS MER:Joel Quenneville talar ut efter sexskandalen i Chicago

LÄS MER:Robin Lehner om stödet till Kyle Beach

Ska blivit ombedd att hålla tyst om det

Enligt Jarrod Skalde ska Bill Guerin bett honom hålla tyst om det hela efter att han valt att berätta om händelsen. Han hävdar också att han senare ska ha fått sparken efter att han klagade hos klubben gällande övergreppet.

Jarrod Skalde valde att stämma Pittsburgh Penguins i november förra året.

”Guerin berättade för Mr Skalde att Penguins hade avslutat tränarens anställning, men instruerade honom att vetskapen om händelsen och avslutandet av anställningen behövde tystas ner. Han varnade och sa att händelsen ”måste fortsätta tystas och inte får komma ut”, står det i stämningen som lämnades in.

Nu väljer alltså Jarrod Skaldes fru att stämma Bill Guerin och Pittsburgh Penguins två ägare Ron Burkle and Mario Lemieux, detta enligt flera nordamerikanska medier.

I oktober i år valde hon att vända sig till organisationen SafeSport som har beslutat sig för att utreda ärendet.

ANNONS
Bill Guerin anklagas för att ha mörkat ett sexuellt övergrepp som skett i organisationen 2018.
Bill Guerin anklagas för att ha mörkat ett sexuellt övergrepp som skett i organisationen 2018. Bild: David Joles

Penguins dementerar mörkning

Pittsburgh Penguins delar dock inte Jarrod Skaldes bild. I ett uttalande som The Athletic-journalisten Katie Strang delat på sociala medier ger NHL-klubben sin syn på händelsen.

”Vi tog Wilkes-Barre/Scranton-händelsen på väldigt stort allvar och agerade direkt.

Klubben utredde och adresserade den påstådda händelsen timmar efter att ha blivit uppmärksammade, trots att Mr Skalde väntade sju månader med att rapportera om händelsen.

Direkt, efter att ha fått rapporten, inleddes en utredning inom 72 två timmar och tränaren lämnade sen organisationen.

Efter rapporten fortsatte Mr Skalde att träna i Wilkes-Barre/Scranton i ytterligare ett år tills dess att vi gjorde betydande nedskärningar på grund av pandemin”. skriver klubben.

Utöver general manager för Minnesota Wild blev Bill Guerin nyligen utsedd till general manager för USA:s OS-lag nästa år. Han ersatte då Stan Bowman som fått lämna posten efter att det kommit fram att han mörkat det sexuella övergreppet i Chicago Blackhawks.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS