Pia Salming om sorgen efter Börje

Fem månader efter Börje Salmings död berättar hustrun Pia Salming om sorgen.
– Jag tar på mig hans morgonrock på helgerna och då känns det som att han är med mig, säger hon till Sportbladet.

ANNONS
|

Det var i maj 2022 som Börje Salming berättade att han fått symptom som man inte visste vad de berodde på. Han hade sedan några månader bland annat andats ansträngt.

– Du kanske hör, jag har lite besvär med att prata och det har jag haft länge nu. Så jag väntar på några remisser nu, så jag ska in och kolla upp varför jag blir så andfådd, sa han till Expressen då.

I augusti samma år berättade Börje Salming att han drabbats av ALS

Nu har det gått fem månader sedan Börje Salming dog 71 år gammal. Efter ett halvårs kamp mot den obotliga sjukdomen ALS somnade ishockeylegendaren in. Kvar med sorgen är frun Pia, 56.

ANNONS

I en intervju med Sportbladet berättar hon om den sista tiden med maken och sorgen efter hans bortgång.

– Allt mitt fokus, dygnet runt, handlade om att få Börje att må så bra som möjligt och det krävde ganska mycket. Det fanns ingen medicin att tillgå, vi fick ta reda på mycket saker själva, genom att googla. Sedan visade det sig att Börjes höga ämnesomsättning, den som alltid gjort att han kunnat äta vad som helst och ändå varit så vältränad, blev hans största fiende eftersom det skyndar på sjukdomen, säger Pia Salming till Sportbladet.

Hon fortsätter:

– Jag började sörja det liv vi hade haft. Men det var ännu värre att se Börjes sorg och smärta över att inte längre kunna äta dricka eller prata. Det hände att jag inte åt hemma för jag ville inte att han skulle känna doften av mat. Han fick en ny fåtölj eftersom han hade ont i nacken. I början kom han till mig för att söka närhet men sedan försvann han mer och mer. 40 procent av de som får ALS brukar även drabbas av pannlobsdemens, i pannloben sitter personligheten och i Börjes fall kunde hans humör påverkas. Han blev mer otålig och irriterad.

ANNONS

Brukar bära hans morgonrock

Pia Salming berättar att hon sedan Börje gick bort känts sig som amputerad, att en bit av henne själv har försvunnit. Hon säger att hon fått stöd av arbetskamrater och familj men att hon ändå känner sig ensam.

Ibland lyssnar Pia på gamla röstmeddelanden som Börje skickat och hon säger att i hemmet hon nu bor ensam i finns maken hela tiden närvarande.

– Han tände alltid en lampa i hallen, lampan i fläkten och en av sänglamporna, då skulle jag ha ljus hela vägen in till sängen. Han älskade det här hemmet, han finns i allt och jag vill att det ska se ut som att han är här. Hans morgonrock, som han alltid hade på sig, tar jag på mig på helgerna och då känns det som att han är med mig. Ibland önskar jag att han hade en parfym eller något, men Börje luktade bara naturligt gott. Skulle någon råka tvätta den här morgonrocken vet jag inte vad jag gör, säger Pia Salming till Sportbladet.

Börje Salming gick bort den 24 november 2022. På onsdagskvällen hålls samlingsgalan ”En kväll för Börje” i Stockholm, där pengar till ALS-forskningen samlas in.

LÄS MER:Börje Salmings sista tid i livet

LÄS MER:Stig Salming om sorgen efter Börjes bortgång

LÄS MER:Börje Salming hyllades stort i Gävle – fick sin tröja hissad

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS