Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Peter Forsberg – NHL-stjärnornas stora idol

Peter Forsbergs popularitet i Sverige har sedan länge varit välkänd.
Nu visar även en enkät, som spelarorganisationen NHLPA gjort, att legendaren varit en stor inspiration för dagens NHL-stjärnor.

När Peter Forsberg, 2011, meddelade att kroppen hade sagt sitt och att det var dags att sluta med ishockeyn sattes det punkt för en av de mest framgångsrika NHL-karriärerna genom tiderna.

Med sitt fysiska spel, kombinerat med spelskicklighet, blev han en stor idol för hockeysupportrar runtom i världen. Just hur populär han var står nu dessutom klart efter att spelarorganisationen NHLPA gjort en enkät där man frågat drygt 400 spelare vem som var deras största idol som liten.

Toppar listan av barndomsidoler

Etta på listan hamnade Peter Forsberg, med 8,4 procent av rösterna. Bland de fem spelarna som fick flest röster fanns även de svenska legendarerna Nicklas Lidström ( fyra med 5,3 procent) och Mats Sundin ( femma med 4,2 procent).

Det är inte bara för NHL-stjärnorna som Peter Forsberg varit en stor inspiration. Bland annat Frölundaprofilerna Joel Lundqvist, Simon Hjalmarsson, Sebastian Stålberg och tidigare Frölundaspelaren Johan Sundström har tidigare berättat för GP att nummer 21 var deras stora idol när de var yngre.

LÄS OCKSÅ: Här är Frölundaspelarnas barndomsidoler

I enkäten frågade man även vem spelarna helst skulle ha i sitt lag. Föga förvånande svarade de flesta Wayne Gretzky, men på topp fem hamnade även Peter Forsberg (fyra) och Nicklas Lidström (femma).

LÄS OCKSÅ: Alla ex-Frölundaspelare i Nordamerika

Karlsson och Bäckström får stort erkännande

Även aktiva NHL-svenskar fick en hel del röster i olika kategorier. Nästan en fjärdedel av spelarna svarade Erik Karlsson på frågan "Vilken back är svårast att spela mot?". Dessutom röstades Washingtons stjärncenter Nicklas Bäckström fram till den mest underskattade spelaren i NHL.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.