Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Patrick Marleau kan slå Gordie Howes rekord

Patrick Marleau har valt att återvända till San José Sharks via ett ettårskontrakt.
Nu kan den 41-årige kanadensaren vara på väg att slå ett nästan omöjligt rekord.

Patrick Marleau verkar inte få nog av att spela i världens bästa hockeyliga.

Den 41-årige stjärnan avslutade nyss sin 22:a (!) säsong i NHL och tar nu sikte mot säsong nummer 23.

Sent under tisdagen, svensk tid, meddelade nämligen San José Sharks att man knutit till sig klubbikonen för ytterligare en säsong.

Detta efter att man, förra säsongen, bytte bort hon till Pittsburgh Penguins.

– Patrick är en av de mest ikoniska spelarna i San Jose Sharks historia, och en av de mest respekterade spelarna i NHL, säger Sharks general manager Doug Wilson.

Marleau kan slå ”omöjliga” rekordet

Beskedet innebär att ett nästan omöjligt rekord är på god väg att slås – nämligen Gordie ”Mr Hockey” Howes i antal spelade matcher i NHL.

Att ens spela 1 000 matcher i NHL ses som en otrolig milstolpe för spelare. Dels på grund av den stenhårda konkurrensen, dels på grund av skaderisken.

LÄS MER: Här är NHL-rekorden som aldrig (?) kommer slås

Men Gordie Howe, som spelade i NHL under fem olika decennier, radade upp makalösa 1 767 matcher i ligan innan han lade skridskorna på hyllan som 52-åring.

Men när väl nästa NHL-säsong avslutas igång talar mycket för att Howe kommer ha spelat näst flest matcher. Allt som krävs är att Patrick Marleau spelar 45 matcher till för att bli den meste NHL-spelaren någonsin.

Har inte missat en match sedan 2009

En sak som talar för att Marleau ska slå rekordet och som förklarar varför han kan göra det tio år snabbare än Gordie Howe är hans otroliga förmåga att hålla sig frisk.

Den nu 41-årige centern har nämligen inte missat en endaste match sedan fjärde september 2009 – vilket innebär att han spelat 854 raka matcher i världens bästa hockeyliga.

Endast fyra personer någonsin har spelat fler matcher på raken.

Ska även tilläggas att Gordie Howe, under sin karriär, spenderade sex säsonger i WHA – samt inte spelade alls mellan 71 och 73.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.